Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 10-01-2019

Kambrium

betekenis & definitie

Kambrium - de oudste formatie van de palaeozoische of primaire groep. De naam is afgeleid van Cambria, den vroegeren naam voor het huidige Wales; voor zoover Europa betreft, zijn k.-lagen bekend van Groot-Brittannië, Skandinavië, het Balticum (de voormalige Russische Oostzee-provinciën), de omgeving van Sint-Petersburg, Bohemen, enkele plaatsen van Duitschland, Frankrijk, het Iberische schiereiland en Sardinië. Zeer belangrijk zijn de k.-afzettingen van N.-Amerika, welke van den Atlantischen Oceaan tot aan Californië en van Canada en Britsch Columbia tot aan Alabama, Texas en Arizona waargenomen zijn. Het k. van Utah bereikt de dikte van 6000 M. Ook in Z.-Amerika, Australië en Azië (Noord-China, Korea, N.-O.

Siberië, Salt Range) is het k. aanwezig. Over de geheele aarde laten de k.-sedimenten zich, naar een viertal geslachten van gidsversteeningen: Olenellus, Paradoxides, Olenus en Dicellocephalus, in drie afdeelingen verdeelen het Boven-, Midden- en Onder-K. — Het onderzoek heeft geleerd, dat tijdens het k. een samenhangende zee van Europa naar het Oostel. deel van N.-Amerika moet gereikt hebben. Dit Noordatlantische bekken is in het N. waarschijnlijk door een uitgestrekt vasteland begrensd geweest, het Arktische continent. In het Z. bevond zich vermoedelijk eveneens een continent, dat het Afrikaansch-Braziliaansche genoemd is. De fauna van een tweede bekken, het Pacifische, onderscheidde zich op verscheiden punten van die van het Atlantische.

De Groote Oceaan bestond derhalve reeds in den k. tijd en had zelfs grootere uitgebreidheid dan heden ten dage. De huidige Atlantische Oceaan daarentegen is veel later ontstaan. Zeer belangwekkend zijn de in vele niveaus van het k. voorkomende zandsteenen, welke alle kenmerken bezitten van de afzettingen van een droog woestijnklimaat. Bovendien zijn op verschillende plaatsen (Varanger Fjord in N.-Noorwegen, een gebied bij den Yangtse in China en de omgeving van Adelaide en Z.-Australië) glaciale vormingen gevonden. Er waren dus woestijnen en een ijsbedekking tijdens het k. — Zie ook KAMBRISCHE FAUNA.

< >