Gujrat - 1) district in de Punjab, in ’t N.W. van Engelsch-Indië, wordt in ’t N. O. begrensd door Kashmir en ligt tusschen de Chenab en haar linkerzijrivier, de Jhelum, die te zamen naar de Indus stroomen; opp. 5300 K.M.2 met ongeveer 750.000 inw., meest Mohammedanen. Het uiterste Noorden wordt ingenomen door een heuvelland bestaande uit tertiaire zandsteen dat bijna geheel kaal of met kreupelhout bedekt is. Zuidwaarts volgt hierop een laag plateau, terwijl de dalen der zooeven genoemde rivieren een strook laagland vormen, waarvan de bodem uit vruchtbare leem bestaat. Het klimaat is heet en de regenval in het natte jaargetijde is aanzienlijk.
De landbouw, die in de dalen wordt uitgeoefend, levert tarwe en katoen. De veeteelt, zoowel van schapen, runderen en paarden, is belangrijk. De voornaamste industrie bestaat uit het maken van koperen vaten en ander keukengereedschap, alsook uit het weven van katoen. Uitgevoerd worden tarwe, oliezaden en katoen, zoowel ruw als geweven.
2) hoofdstad van het district G. aan een zijriviertje van de Chenab en aan de spoorlijn van Peshawar naar Laliore; 20.000 inw.; handelscentrum, katoenindustrie, laarzenen schoenmakerijen.