Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Agrippa

betekenis & definitie

Agrippa - 1) sceptisch wijsgeer uit de 2e eeuw n. C., die de tien tropen (zie AENESIDEMUS) tot 5 teruggebracht heeft.

2) Camillo, Ital. ingenieur geb. te Milaan, 16de eeuw; hij kwam te Rome onder het pontificaat van Gregorius XIII, in den tijd dat men bezig was de groote obelisk, die thans op het Sint Pietersplein staat, over te brengen; hij schreef naar aanleiding daarvan: Trattato di transportar la guglia insu la piazza di San Pietro (1583). Verder schreef hij: Nuove invenzione sopra il modo di navigare (1593); Trattado di soenzia d'armi; Dialogi de Venti.
3) Marcus Vipsanius, Romeinsch legeraanvoerder, geboren 63 v. C.; hij was de studiegenoot en vriend van Augustus, en legde den grond voor diens alleenheerschappij; in den zeeslag van Actium (31 v. C.) had hij het bevel over de vloot. Hij was edelmoedig, eerlijk en kunstlievend; Rome dankte hem den aanleg van verscheidene waterleidingen en andere publieke werken van algemeen nut of ter versiering der stad; daaronder een der oudste koepeldaken, in 27 v. C. aangebracht op het Pantheon. Middellijn en hoogte daarvan zijn 43.5 M. Tijdens zijn stadhouderschap in Gallië 18 v. Chr. werd bij Nîmes de „Pont du Gard” gebouwd, welke oorspronkelijk diende voor het overbrengen van water; de bogen bestaan uit over de geheele breedte doorloopende boogvormige steenblokken, welke stomp tegen elkander rusten. A. was niet alleen een veldheer en staatsman van beteekenis, maar ook een geleerde, vooral in de geographie. Zoo schijnt hij een belangrijke rol te hebben gespeeld in de door Augustus gelaste opmeting van het Rom.

Rijk. Van zijne geschriften zijn slechts onbeteekenende fragmenten over. Hij huwde eerst met Marcella, de nicht en later met Julia, de dochter van Augustus. Hij stierf 12 jaar v. C. Zijn drie zonen werden door Augustus geadopteerd.

4) Menēnius, Romeinsch patriciër; in 503 v. C. was hij consul. A. is vooral bekend, omdat hij in 494 de naar den Heiligen Berg uitgeweken plebejers (door zijn fabel van de maag en de andere lichaamsdeelen) wist te bewegen om binnen Rome terug te keeren.
5) zie HERODES AGRIPPA I en II.