v., beloningssysteem waarbij aan de werknemers boven hun loon een recht op een aandeel in de nettowinst wordt toegekend.
Tot het systeem van winstdeling wordt over het algemeen niet een tantièmeregeling voor het hogere personeel beschouwd. In de praktijk kan de winstdeling verschillende vormen aannemen: zo komt het voor dat aan de werknemers periodiek een bedrag in geld wordt uitgekeerd (profit-sharing), terwijl daarnaast ook de dividenduitkering op aan werknemers verstrekte aandelen bestaat (copartnership). Winstdeling is vooral gepropageerd in de hoop om tot solidariteit tussen werkgevers en werknemers te komen: de werknemer krijgt immers in dit systeem rechtstreeks belang bij de financiële resultaten van de onderneming. Daarnaast is ook naar voren gebracht dat de kans op een aandeel in de winst de arbeiders prikkelt tot het leveren van topprestaties en dat het systeem meer mogelijkheden biedt tot bezitsvorming, zonder dat het loon-en dus prijsverhogingen in de hand werkt. Van verschillende zijden zijn evenwel ook bezwaren aangevoerd: zo wordt het door sommigen onjuist genoemd dat de werknemers wel zouden profiteren van de positieve verschillen tussen opbrengst en kosten, maar niet in het verlies hoeven te delen. Dit argument verliest veel van zijn waarde wanneer men bedenkt dat ook de werknemers belangrijke kwade kansen lopen, omdat op de arbeid het risico van werkloosheid rust.
Belangrijker is het bezwaar dat de winstdeling het beginsel van gelijk loon voor gelijke arbeid doorkruist en zodoende het verband tussen prestatie en beloning gedeeltelijk verbreekt. Om dit laatste nadeel op te heffen heeft men wel voorgesteld de winsten van de verschillende ondernemingen bedrijfstaksgewijze te poolen om uit de aldus verkregen fondsen aan alle werknemers die gelijksoortige arbeid hebben verricht, een gelijk winstaandeel toe te kennen.
Hoewel de winstdeling reeds lange tijd onderwerp van besprekingen heeft gevormd, is het gebleven bij incidentele toepassingen, waarbij men in perioden van opgaande conjunctuur met dit systeem experimenteerde om het dan veelal in de depressie weer opzij te schuiven. Toch zijn geleidelijk meer ondernemingen overgegaan tot regelingen betreffende het uitkeren van een winstaandeel aan het gehele personeel. In bepaalde gevallen kunnen ‘echte’ winstdelingregelingen, die in de statuten van de betreffende onderneming zijn vastgelegd, fiscale faciliteiten bieden, m.n. wanneer deze regelingen de verkrijging van duurzaam bezit door de werknemers bevorderen. Tegen ‘oneigenlijke’ winstdelingregelingen, dus niet statutair omschreven systemen, bestaan bezwaren, omdat zij de werknemers onvoldoende garantie bieden dat de regeling wordt gecontinueerd. Toch komen ook deze regelingen voor, m.n. als verkapte methode tot loonsverhoging in een tijd waarin de loonstijging aan banden is gelegd. investeringsloon, vermogensaanwasdeling.