Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Willemstad (antillen)

betekenis & definitie

hoofdstad van de Ned. Antillen, haven aan de zuidwestkust van Curaçao, 156000 inw.

De oude stad Punda ligt aan de oostelijke oever van de Sint-Anna Baai en is een zakencentrum. Er achter ligt Scharloo met oude koopmanshuizen. Op de westelijke oever ligt Otrabanda, de oorspronkelijke negerwijk. De straten zijn nauw; de bouw is koloniaal-Ned. Willemstad is uitgegroeid tot een stedelijk gebied dat het Schottegat nagenoeg omsluit. Tot Willemstad rekent men ook woonwijken als Santa Rosa, Julianadorp en de internationale luchthaven, Dr.

Albert Plesmanhaven. Nieuwe woonwijken zijn Negropont, Groot-Kwartier, Surinamedorp en Suffisant. Willemstad heeft de oudste synagoge van Amerika (1732); de protestantse kerk is uit 176

9. Op onderwijsgebied bezit de stad de hogeschool van de Ned. Antillen, de Antilliaanse hogere technische school, lerarenopleiding, artsenopleiding aan het Sint-Elizabethhospitaal; verder zijn er een muziekschool, bibliotheek, museum en bioscopen.Er zijn drie havens: Schottegat (aardolie, opslag, reparatie) de Bullen Baai (voor tankers tot 500000 t; pijpleiding naar Emmastad) en de Caracas Baai (toeristenschepen, tankers). De marinebasis ligt op Parera, het schiereiland in het Schottegat. Door de vrijhaven, de vele stranden en het klimaat is het toerisme van belang.

GESCHIEDENIS

In 1635 bouwde Johan van Walbeeck het Fort Amsterdam teneinde de Sint-Anna Baai en het Schottegat te beschermen. Later werd deze nederzetting naar stadhouder Willem n genoemd. De oudste stadsdelen zijn Punda en Pietermaai (1675), in 1707 uitgebreid met Otrabanda, in 1861 met Fleur de Marie, Berg Altena en Scharloo. Tot ca.1650 was de doorvoerhandel belangrijk, daarna werd de haven meer een opslagen overlaadstation. Door de aardolieopslag en -industrie werd Willemstad een wereldcentrum.