[→A.C.Springer, *2.5. 1912 Altona], Westduits uitgeverijen drukkerijconcern, gevestigd te Berlijn. Het bedrijf ontstond in 1946 als Axel Springer Gesellschaft für Publizistik KG op basis van publikatievergunningen van de Britse bezettingsautoriteiten.
In de loop van de jaren werden de activiteiten verbreed, tot een concern ontstond dat, behalve kranten-, tijdschriftenen boekenuitgeverijen, ook drukkerijen, reisbureaus, informatieen communicatie-activiteiten e.d. omvat. Het is de grootste personderneming op het Europese continent die in privé-handen is. Tot de vele deelnemingen behoren o.a. Ullstein Buchverlag, Ullstein AV (audiovisuele middelen), Schnittmuster Verlag, Bergedorfer Buchdrukkerei, Lübecker Nachrichten, Die Welt (oplage in 1979 297 000), zondagsbladen Bild am Sonntag en Welt am Sonntag, Hamburger Abendblatt (de grootste Westduitse avondkrant), het programmablad Hör Zu (4,2 mln.) en vele andere. Een bijzondere plaats heeft Bild, dat met een oplage van 5,79 mln. het grootste Westeuropese dagblad is. De Bild-formule berust op gemakkelijke leesbaarheid.
De Springer-kranten samen beheersen ca. 27 % van de markt, maar in Hamburg en Berlijn loopt dit percentage op tot 60—70. De dreigende monopolisering van de Westduitse pers door het concern werd de aanleiding tot de instelling van enkele commissies die de pers doorlichtten. In 1972 kwam een derde deel van de Springeraandelen in handen van het Westduitse uitgeversconcern Bertelsmann AG. LITT. H.B.Muller, Der Springer-Konzern (1968); J.Alberts, Massenpresse als Ideologiefabrik, am Beispiel ‘Bild’ (1972); G.Wallraff, Beeld van Bild (1979).