Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

projectonderwijs

betekenis & definitie

o., (ook: geïntegreerd onderwijs), onderwijsmethode waarbij leerlingen van verschillende capaciteiten zich gezamenlijk met een bepaald onderwerp bezighouden.

Het projectonderwijs, oorspronkelijk geïnitieerd door de Amerikaanse pedagogen J.Dewey en W.Kilpatrick, is een vorm van totaliteitsonderwijs, waarbij een geheel van onderwijsleeractiviteiten gegroepeerd wordt rond één bepaald thema of een probleem. Als zodanig biedt deze vorm van onderwijs de mogelijkheid om vakoverschrijdend te werken, een bepaalde onderzoekmethode te illustreren en te laten ervaren en bepaalde praktische activiteiten op te zetten. Belangrijkste doelstellingen zijn: het ontdekken van de eigen mogelijkheden, het leren samenwerken, het ontdekken van de relatie met de maatschappij. Het projectonderwijs kwam in de jaren zestig weer in de belangstelling te staan; men stelde voorop dat het probleem dat aan het uitgangspunt ligt van projectmatig werken, een maatschappelijk relevant probleem dient te zijn.

LITT. W.H.Mannesse en H.L.F.Pen, Projectonderwijs op de middelbare school (1965); D.de Bie en C.Louwerse, Projectonderwijs (1972); S.Fortuin, Handleiding voor projectonderwijs (1974); R. Dolné, Projectonderwijs (1977); Themanummer Jeugd en Samenleving 10-11 (1978).

< >