Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid (PVBA)

betekenis & definitie

in België type van handelsvennootschap, geregeld door de wet van 9.7.1935, waarvan de bepalingen bij KB van 20.11.1935 gecoördineerd werden met de vroegere wetten op de handelsvennootschappen. De pvba is een personenvennootschap waarin de vennoten zich slechts tot een bepaald bedrag verbinden, waarin de maatschappelijke rechten slechts onder wettelijk vastgestelde regels kunnen worden overgedragen, en die kan bestaan onder een maatschappelijke naam.

De PVBA moet een civielrechtelijk of commercieel kenmerk hebben naargelang het in de statuten vermeld voorwerp al dan niet daden van koophandel betreft. Vereisten bij de oprichting. Geldige toestemming en handelingsbekwaamheid van partijen zijn vereist. Het minimumaantal is twee vennoten, drie indien deze echtgenoten zijn. Er dient een maatschappelijk voorwerp van civielrechtelijke of van commerciële aard te zijn, niet strijdig met de openbare orde of de goede zeden. De vennootschap moet uit winstbejag worden aangegaan, maar mag noch verzekering, noch kapitalisatie of spaarverrichtingen, noch hypothecaire leningen bij tussenkomst tot doel hebben. Ieder van de vennoten moet werkelijk een gedeelte van zijn bedrijvigheid en van zijn vermogen inbrengen, bestemd tot het verwezenlijken van een gemeenschappelijk belang, en dit met het oogmerk om de daaruit ontstane winsten te delen.

Het maatschappelijk kapitaal moet ten minste BF 250000 bedragen, welk bedrag in zijn geheel moet onderschreven zijn, en waarvan ten minste BF 250000 moet zijn afbetaald. Ingeval het kapitaal hoger is, moet elk van de deelbewijzen waarop in geld is onderschreven ten minste voor een vijfde zijn afbetaald. Maatschappelijke deelbewijzen overeenkomende met inbrengen in natura moeten in elk geval geheel afbetaald zijn.

Vormvereisten. De authentieke vorm voor de oprichtingsakte is voorgeschreven op straffe van nietigheid. Deze akte moet de wettelijk voorgeschreven vermeldingen omvatten alsmede de verschillende vermeldingen verplicht voor de naamloze vennootschap (nv). Het kapitaal wordt verdeeld in gelijke deelbewijzen, met een nominale waarde van ten minste BF 1000. Deze mogen niet aan toonder of aan order zijn, omdat de onverhandelbaarheid van de deelbewijzen juist een van de hoofdkenmerken is van de pvba. Voor overdracht gelden twee voorwaarden:

1. de toestemming van ten minste de helft der vennoten die in het bezit zijn van minstens drie kwart van het kapitaal, na aftrek van de rechten waarvan de afstand voorgesteld wordt;
2. de overdracht mag niet tot gevolg hebben dat het aantal vennoten het wettelijk vastgestelde maximum van 50 leden overschrijdt. Er zijn geen bijzondere vormeisen voor overdracht tussen partijen, maar ten opzichte van de vennootschap en de derden is deze pas geldig vanaf de datum van inschrijving in het register van de vennoten.

De zaakvoerders van een pvba kunnen vennoten zijn of buitenstaanders. Bepaalde functies zijn hiermee onverenigbaar, nl. ambten in de rechterlijke orde, het ambt van notaris, de staat van militair. De zaakvoerders worden al dan niet bezoldigd en worden benoemd door de vennoten; deze benoeming moet openbaar gemaakt worden. De wet bepaalt het juridisch karakter van de functie van zaakvoerder:

1. hij is gevolmachtigd;
2. hij is aansprakelijk voor de lastgeving die hij ontvangen heeft en voor de fouten in zijn beheer gepleegd, alsook wegens overtredingen van de wet of de statuten, en dit zowel ten aanzien van de vennootschap als ten aanzien van derden;
3. hij valt onder de toepassing van sommige strafbepalingen van de vennootschappenwet.

Het toezicht op pvba’s met meer dan vijf vennoten wordt uitgeoefend door commissarissen. De algemene vergadering bezit dezelfde bevoegdheden en is in principe op dezelfde wijze ingericht als bij de NV. De vennoten mogen echter hun stem schriftelijk uitbrengen, terwijl de formaliteiten van raadpleging en de berekening van de meerderheden uitermate eenvoudig zijn aangezien er geen titels aan toonder zijn, het kapitaal verdeeld is in gelijke delen met gelijke rechten, en het stelsel van de bevoorrechte stemming uitdrukkelijk verboden is.

Voor Nederland: besloten vennootschap.

< >