o. (-s), (ook: antitankwapen), wapen bestemd voor de bestrijding van gepantserde voertuigen.
De oudste pantserafweerwapens dateren uit de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog (de Duitse 13,2 mm Panzerbüchse en 20 mm Becker kanon). In het begin van de jaren dertig werd een aanvang gemaakt met de ontwikkeling van speciaal pantser afweergeschut: vuurmonden met een lange loop, dus vlakke kogelbaan, en een licht kaliber voor het afvuren van pantserprojectielen. Het kaliber van dit geschut werd in de loop van de Tweede Wereldoorlog geleidelijk opgevoerd van 40 mm tot 128 mm. Het bekendste stuk uit die jaren is het Duitse 88 mm kanon, een gemodificeerde vuurmond van de luchtdoelartillerie. Verder werden gedurende de Tweede Wereldoorlog de raketwerper en de terugstootloze vuurmond (TVL) als pantserbestrijdingsmiddelen geïntroduceerd. Tot het Duitse wapenarsenaal behoorden o.a. de Panzerfaust en de Panzerschreck, raketwerpers voor de bestrijding van tanks en pantservoertuigen tot afstanden van respectievelijk 100 m en 200 m, en de 75 mm TVL die voor het eerst werd gebruikt bij de verovering van Kreta in mei 1941.
De Panzerschreck was een imitatie van de Amerikaanse bazooka een naar het blaasinstrument van een destijds beroemde Amerikaanse komiek genoemde 2,36 inch raketwerper. De Engelse tegenhanger van de bazooka kreeg de naam PIAT (projector infantry anti tank). De Geallieerden beschikten daarnaast over 57 mm en 75 mm terugstootloze vuurmonden. Modern pantserafweergeschut is in verreweg de meeste gevallen op een rupsaffuit gemonteerd. Bekende voorbeelden van dergelijk geschut zijn de Franse amx-13 (een 105 mm kanon op het onderstel van de amx 13 lichte tank) en de Duitse Kanonenjagdpanzer, een speciaal pantserrupsvoertuig, dat van een 90 mm kanon is voorzien. De raketwerpers uit de Tweede Wereldoorlog hebben inmiddels het veld moeten ruimen.
Het bekendste moderne wapen van dit type is de Amerikaanse 66 mm LAW (Light Assault Weapon). Tenslotte zijn de 57 mm en 75 mm terugstootloze vuurmonden vele jaren geleden reeds vervangen door zwaardere kalibers (90 mm en 106 mm). Het FALgeweer (Belg.) kan een granaat met holle lading afschieten. Een zeer geavanceerde t lv is de 84 mm Carl Gustav, die evenals de law in de bewapening van de Koninklijke Landmacht is opgenomen. In de loop van de jaren zestig en zeventig zijn bovendien verschillende typen geleide wapens voor de pantserbestrijding ontwikkeld. De voornaamste hiervan zijn de tow (Tube launched Optically tracked Wire guided System), de Shillelagh, de Cobra, de Vigilant, de hot (Haute subsonique a guidage Optique et Tube), de milan (Missile d’Infanterie Léger Antichar) en de enta (Engin téléguidé antichar), die achtereenvolgens in de VS, de BRD, Groot-Brittannië en België zijn geproduceerd.