Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

ontsluiten

betekenis & definitie

(ontsloot, heeft ontsloten),

1. openen; zich ontsluiten, zich openen, opengaan; (fig.) een vrije, onbezorgde toekomst zou zich voor hem ontsluiten;
2. (fig.) blootleggen: zijn hart voor iemand ontsluiten ;
3. (planologie) het openleggen van een gebied door de aanleg van een wegenstelsel (e); een ertsmassa of laag toegankelijk maken voor exploitatie of verder onderzoek: een gebied, een ertslaag
4. (chemie) toegankelijk maken voor chemische reacties;
5. (vezelstoffen) verwerken tot losse vezels; zuivere vezels winnen voor de papierfabricage;
6. (mijnbouw) tot een zodanige fijnheid breken en malen dat mineraal en steriel gesteente gescheiden worden;
7. het langs directe of indirecte weg toegankelijk maken van in documenten opgeslagen informatie (catalogus, centrale catalogus, litteratuuronderzoek).

CHEMIE

Ontsluiten is een bewerking, waarbij onoplosbare stoffen (vooral silicaatmineralen) toegankelijk worden gemaakt voor verdere bewerkingen, hetzij voor metallurgische of technische doeleinden, hetzij voor analyse. Bij silicaten geschiedt het ontsluiten meestal door samensmelten met natrium-of kaliumcarbonaat of een mengsel van beide, waardoor de metalen, aan koolzuur gebonden, als in water onoplosbare carbonaten kunnen worden gescheiden van het oplosbare natrium-of kaliumsilicaat.

MIJNBOUW

Ontsluiting kan gebeuren door de daarbovenliggende steriele afzettingen weg te ruimen, zodat de delfstof blootgelegd wordt (dagbouw), ofwel, indien de laag regelmatig is, door hierin een galerijennet eventueel driedimensionaal te delven, waardoor zij door middel van springstoffen in transporteerbare stukken verdeeld en afgevoerd kan worden.

PLANOLOGIE

Begin 20e eeuw was het platteland grotendeels ontsloten door onverharde wegen. De sindsdien opgetreden grote veranderingen op technisch en economisch gebied (rationalisatie en mechanisatie van de landbouw, grote toeneming van het wegvervoer) hebben ook op het platteland tot een veel grotere behoefte aan een goed stelsel van verharde wegen geleid. Vooral na 1945 zijn veel onverharde wegen verbeterd en verhard en nieuwe verharde wegen aangelegd. Een groot aantal daarvan kwam tot stand in het kader van een ruilverkaveling. Een goed net van plattelandswegen omvat wegen van verschillende orde: wegen ter ontsluiting van kavels en boerderijen, verzamelwegen en verbindingswegen tussen de kernen. Dit net dient weer te zijn afgestemd op het stelsel van planwegen (rijkswegen, secundaire en tertiaire wegen).

Tot voor kort lag het accent van de ontsluiting van het platteland grotendeels op de functie ervan voor de landbouw. Het plattelandswegennet krijgt echter langzamerhand een algemene functie door de sterk toenemende integratie van stad en platteland.