Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-07-2019

cocktail

betekenis & definitie

[Eng., hanestaart], m. (-s),

1. een als aperitief bedoelde, vrij sterk alcoholische drank bestaande uit een mengsel van twee of meer alcoholhoudende ingrediënten, waarbij geen enkel ingrediënt in smaak overheerst ;
2. een glas daarvan;
3. (fig.) vreemd mengelmoes.Voor de bereiding van een cocktail worden de ingrediënten, vaak onder toevoeging van wat suiker, samen met ijs goed geschud in een cocktailshaker en dan koud geserveerd in speciale cocktailglazen. Deze zijn vaak gedecoreerd met een kers, olijf, schijfje sinaasappel, takje mint e.d. De cocktail is een ‘mixed drink’ en behoort tot de ondergroep ‘short drinks’: dranken waaraan geen sodawater, tonic of ginger ale wordt toegevoegd (dit in tegenstelling tot bij de ‘long drinks’). De cocktail is oorspronkelijk afkomstig uit het zuiden van de VS, waar de zgn. mint-julip, bereid met whisky, rum of cognac plus suiker, eens zeer populair was. Cocktails worden hoofdzakelijk geserveerd vóór een maaltijd, ter stimulering van eetlust en conversatie. Vaak geeft men cocktailparties thuis, meestal tussen 18-20 u.

LITT. B.J.Kuyper, 250 dranken en drankjes (1969); J.D.T.Eekma, Cocktail boekje (1973).

< >