Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-07-2019

Cobra

betekenis & definitie

Cobra - [→Co(penhagen), Br(ussel), A(msterdam)], naam van een beweging in de schilderkunst, in 1948 te Parijs opgericht door een internationale groep schilders en schrijvers. Voor de vertegenwoordigers van Cobra was kenmerkend hun belangstelling voor kindertekeningen, primitieve kunst, mythen en legenden. Zij zochten naar een spontane, experimentele schilderwijze die relaties vertoonde met abstract expressionisme.

De belangrijkste voormannen waren Dotremont, die ook de voornaamste woordvoerder was, en Alechinsky (België), Asger Jorn, Heerup, Pedersen, Jacobsen (Denemarken), Appel, Corneille en Constant (Nederland). Zij organiseerden tentoonstellingen te Kopenhagen (1948), Brussel (mrt. 1949), Amsterdam (nov. 1949). Deze laatste was een internationale tentoonstelling van experimentele kunst, waaraan ook een aantal schrijvers en dichters meewerkte, o.a.

Lucebert, Kouwenaar en Schierbeek. Ook in België namen schrijvers deel aan de beweging, o.a. Noiret en Hugo Claus.

In 1951 kwam een eind aan het bestaan van Cobra.

De beweging beïnvloedde soortgelijke groepen in de BRD, Italië en Spanje en leidde in Nederland een nieuwe periode van de kunst in. Zij gaf het tijdschrift Cobra uit, alsmede een aantal boekjes (Bibliothèque de Cobra), waarin schilders en schrijvers samenwerkten. LITT.

Cat. tent. Cobra 1948-51, Mus. Boymansvan Beuningen, Rotterdam (1966); W.Stokvis, Cobra (1974; met bibl.).