(Britse Bibliotheek), de in 1973 opgerichte organisatie, die als nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk dienst doet en wier bestuur, de Library Board, is samengesteld uit representanten van de Kroon, resp. van het wetenschappelijke onderwijs en het wetenschappelijke bibliotheekwezen. De British Library bestaat uit drie, op verschillende plaatsen gevestigde afdelingen:
1. British Library, reference division, gevestigd te Londen, bestaande uit de vm. bibliotheek van het Britse Museum met inbegrip van de filialen (branches) in Holborn en Bayswater. Er zijn plannen deze afdeling buiten het museum in een eigen gebouw te huisvesten.
British Museum Library, oorspronkelijk de nationale depotbibliotheek van het Verenigd Koninkrijk, sedert 1973 de reference division van de in dat jaar geformeerde British Library, die de bibliotheektaken van het museum heeft overgenomen. De afdeling kent vier departementen: Printed books, Manuscripts, Oriental printed books and manuscripts en Prints and drawings. Deze laatste afdeling bevat een rijke verzameling beroemde handschriften en prenten en tekeningen (o.a. van Italiaanse, Ned., Vlaamse, Duitse, Japanse, Chinese en Indische meesters). Onder bibliothecaris sir Anthony Panizzi werd de bibliotheek sedert het midden van de 19e eeuw de grootste en belangrijkste Britse bibliotheek. Panizzi liet veel bouwen in ijzerconstructies, o.a. de vermaarde koepelleeszaal met bijna 500 zitplaatsen (1857). De library is een zgn. presentiebibliotheek; zodoende wordt er niet uitgeleend.
Toegang tot de leeszalen wordt slechts verleend na schriftelijke, gemotiveerde aanvraag. Het bezit van de bibliotheek (1976: ruim 6 mln. banden en 90000 handschriften) omvat nogal wat oude Europese drukken. Vermaarde handschriften: Codex Alexandrinus; Codex Sinaiticus, die in 1933 van de USSR werd gekocht voor £100000; voorts belangrijke collectie Angelsaksische, Latijnse en Hebreeuwse handschriften. De catalogus van de bibliotheek (editie van 1966 omvatte 263 banden) is in gedrukte vorm beschikbaar en vormt een belangrijk bibliografisch hulpmiddel bij het zoeken naar m.n. Britse litteratuur.
2.British Library, lending division, gevestigd te Boston Spa (Yorkshire), waar reeds in 1962 de National lending library for Science and technology (tijdschriften) was ingericht; in de zomer van 1973 werd de National Central Library, die in 1916 als uitleenbibliotheek voor studenten te Londen was opgericht, naar Boston Spa verhuisd. De afdeling neemt een belangrijke plaats in binnen het interbibliothecaire (post-)Ieenverkeer; zij beschikt over een doelmatige reprografische dienst.
3.British Library, bibliographical division, gevestigd te Londen; zij vervaardigt de Britse nationale bibliografie en onderhoudt o.m. met het oog op het spreiden van catalogiseringswerkzaamheden nauwe relaties met de Library of Congress te Washington D.C.
LITT. E. Esdaile, The Brit. Mus. Library (1948).