Ruth Fulton, Amerikaans cultureel antropologe, *5.6.1887 New York, +17.9.1948 New York. Benedict verwierf ook buiten haar vakgebied internationale vermaardheid met haar in 1934 gepubliceerde boek Patterns of culture.
In deze studie beschrijft Benedict de verschillende levensstijlen van een drietal Indianenstammen als een telkens unieke combinatie van tradities die op psychologische wijze kan worden gekarakteriseerd: b.v. de ‘uitbundige’ cultuur van de Kwakiutl tegenover de ‘ingetogen’ cultuur van de Pueblo-Indianen.Benedicts nadruk op het unieke karakter van een cultuur impliceert het afwijzen van een voorbarige onderlinge vergelijkbaarheid van culturen en gaat in tegen de in haar tijd overheersende evolutionaire school, die culturen trachtte te rangschikken naar de mate waarin deze de moderne Europese en Noordamerikaanse samenlevingen benaderden. Benedicts studie wordt vaak beschouwd als een pleidooi voor het zgn. cultuurrelativisme, dat uit de onvergelijkbaarheid van culturen besluit tot de ontkenning van enige eenheid in de mensheid. Gelet op haar overige geschriften is het boek echter eerder bedoeld als een poging westerse vooringenomenheid te bestrijden.
Benedicts psychologische typering van culturen vormde het begin van de zgn. ‘culture and personality’-school die cultureel-antropologen op de rol van psychologische processen, en psychologen op de invloed van de cultuur attendeerde ( cultuurpsychologie). Werken: Patterns of culture (1934, Ned. vert.: Mozaïek der cultuurvormen, 1950), Zuni mythology (1935), Race, Science and politics (1940), The chrysanthemum and thesword: patterns of Japanese culture (1946).
Litt. E.H.Erikson, R.F.Benedict, a memorial (1949); M.Mead, An anthropologist at work, writings of Ruth Benedict (1959).