OnlySim

Sim Only abonnement vergelijken met superkracht

Gepubliceerd op 03-08-2016

2016-08-03

4g

betekenis & definitie

4G is de snelste vorm van mobiele internet. Met 4G kun je video's streamen in hoge resolutie, grote bestanden snel downloaden en online games spelen.

4G is sinds 2013 beschikbaar in Nederland. Na een geleidelijke uitrol waarbij eerst de grote steden aan de beurt waren, hebben alle grote providers inmiddels een landelijk dekkend 4G-netwerk. Het is een afkorting voor 'Fourth Generation', en wordt ook wel LTE genoemd. Dat staat dan weer voor 'Long Term Evolution'. Het is de opvolger van 3G. 4G wordt inmiddels ondersteund door vrijwel alle populaire smartphones.

De maximale snelheid van 4G verschilt per provider, maar doorgaans zijn downloadsnelheden van tot wel 200 Mbps mogelijk. Het gaat daarbij wel om theoretische maximale snelheden. In de praktijk hangt de snelheid af van je afstand tot de mast, het toestel dat je gebruikt en de drukte op het netwerk.

Met de hogere snelheden kun je onderweg veel meer diensten gebruiken. YouTube, Netflix en andere videodiensten kun je on-the-go bekijken. Ook grote bestanden downloaden gaat een stuk sneller. Bijkomend voordeel van 4G is dat het netwerk minder snel overbelast raakt, waardoor je ook op drukke evenementen nog goed bereik zult te hebben.

Providers experimenteren daarnaast om de snelheid van 4G verder te verhogen in de toekomst. Met 'carrier aggregation' worden verschillende frequentiebanden bij elkaar gebracht waarmee hogere snelheden van tot wel 500 Mbps mogelijk zijn.