o., een lasmethode waarbij de voor het lassen benodigde warmte ontwikkeld wordt door wrijving die het gevolg is van het onder druk over elkaar draaien van de te lassen delen.
© Bij het wrijvingslassen moet een van de onderdelen cirkel- of ringvormig zijn. Onder een druk van 15—40 N/mm2 worden de te lassen delen tegen elkaar gedraaid totdat het materiaal voorgewarmd is. Dan wordt de druk opgevoerd tot 40-90 N/mm2. Na 10-40 s is de temperatuur van het scheidingsvlak opgelopen tot ca. 1250 °C. De draaiende beweging wordt gestopt en de druk verhoogd tot 100-200 N/ mm2. Na afkoelen is de las gereed.
Er treedt enige lengtevermindering op tijdens het lassen. Nabewerking is tot een minimum gereduceerd. Oxidelagen op de te lassen delen worden tijdens het verwarmen gebroken en naar de buitenzijde afgevoerd. Ook twee ongelijke materialen zijn te lassen. Toepassingen zijn o.a. het lassen van een zuigerstang op een zuiger voor hydraulische cilinders, holle kolommen op de grondplaat, ogen aan ronde stangen.