Gepubliceerd op 17-01-2021

Overname

betekenis & definitie

v./m. (-s), 5. (Eng.: take-over), term voor het kopen door een onderneming van de meerderheid in of het gehele aandelenkapitaal van een andere onderneming.

© Men kan verschillende vormen van overname onderscheiden. Zo kan de overneming tot stand komen door rechtstreekse onderhandelingen tussen de overnemende partij en de houder(s) van het aandelenkapitaal van een andere onderneming; dit komt veelal voor bij de verkoop van N v’s in handen van één eigenaar of van familieondernemingen aan grotere concerns. Ook kunnen onderhandelingen tussen de besturen (commissarissen en directie) van beide ondernemingen leiden tot overeenstemming over een overnemingsbieding, welke de overnemende partij zal doen aan de aandeelhouders van de andere onderneming; het bestuur van de over te nemen onderneming beveelt dan zijn aandeelhouders aan op de bieding in te gaan, maar de overnemingstransactie komt eerst tot stand als voldoende aandeelhouders bereid blijken op de overnemingsbieding in te gaan. De bieding is nl. in de meeste gevallen afhankelijk van de voorwaarde dat zij slechts geldt indien voldoende aandeelhouders daarop ingaan om de overnemer de meerderheid van het aandelenkapitaal in de over te nemen onderneming te verschaffen. De overnemingsbieding aan aandeelhouders kan ook plaatsvinden tegen de wil van het bestuur van de betrokken onderneming, wanneer dit om diverse redenen niet voor de plannen voelt. In dit geval ontbreekt uiteraard een aanbeveling van het bestuur en kunnen zelfs tegencirculaires worden uitgegeven. Het overnemingsbod kan zijn in de vorm van een koopprijs in geld voor de over te nemen aandelen (contant bod) of in de vorm van uitreiking van nieuwe aandelen in de overnemende onderneming (aandelenruil); er bestaan ook tussenvormen.

Een meerderheidspakket in een ter beurze genoteerde NV kan ook geruisloos worden verworven door voorzichtige aankopen van aandelen ter beurze (oversluiping). Wordt het bod door buitenlanders gedaan, dan spreekt men wel van Überfremdung. Om deze of een overval (d.i. een poging om de macht bij overrompeling over te nemen) door binnenlandse gegadigden tegen te gaan, wordt soms een afzonderlijke NV Gemeenschappelijk Bezit van Aandelen opgericht. In Nederland bestaan regelingen op dit gebied, de zgn. → fusiecode.

Litt. M.R.Mok en M.Scheltema, Materiële fusiecontrole in Nederland (1978).

< >