v. (-en), menselijke samenleving waarin informatie een centrale plaats inneemt.
© De term informatiemaatschappij wordt veel gebruikt om aan te geven dat informatie een steeds belangrijker rol gaat spelen in de samenleving. De informatiemaatschappij krijgt gestalte door de introductie van nieuwe (tele-)communicatiemedia, zoals communicatiesatellieten, televisiesatellieten, glasvezeltelefoon (→ optische telecommunicatie), straalzenders en nieuwe massa-informatiemedia als teletekst, viewdata en andere vormen van teleprocessing en volksdatabankgebruik.
Informatie is reeds in ruime mate beschikbaar. Zij bereikt het individu langs de bekende informatiestromen: krant, tijdschrift, boek, radio, televisie enz. Deze informatie draagt een zeer algemeen karakter. De nieuwe informatiemedia openen de mogelijkheid om uit bestaande en nog te creëren bronnen gespecialiseerde en unieke informatie te betrekken en te verzenden, zodat een internationaal datanetwerk zal ontstaan. Daartoe is het nodig dat het individu beschikt over de mogelijkheid om informatie snel te verzenden, te verwerken en zonodig in grote hoeveelheden vast te leggen. De mogelijkheid om informatie te verzenden is al aanwezig in de vorm van de telefoon.
De mogelijkheid om informatie snel te verwerken dient zich aan in de vorm van personal-computersystemen en de introductie van nieuwe gegevensopslagmedia als magneetbellengeheugens en digitale beeldplaten. Verwacht wordt dat de televisie-ontvanger, die nu al kan worden uitgebreid met decoders en modems om teletekst en viewdata of Viditel te ontvangen, in de toekomst een metamorfose zal ondergaan. Het toestel kan ook worden voorzien van een schrijfmachinetoetsenbord om via modem en telefoon alfanumerieke informatie uit te wisselen met centrale computersystemen. Uiteindelijk kan hieruit een gecentraliseerd privé computersysteem voortkomen, geschikt voor de ontvangst van kabel- en satelliettelevisie en het uitwisselen van informatie met andere mensen, computersystemen, banken en voor de thuiswerkende mens met bedrijven en instellingen. In het beeld dat technologen en futurologen schetsen van de toekomstige informatiemaatschappij, zal de mens vanuit zijn huis alle informatiebronnen over de gehele wereld kunnen bereiken. De maatschappelijke gevolgen van een dergelijke ontwikkeling zijn nog moeilijk te overzien.
Aan de technische kant zullen nog veel problemen moeten worden opgelost om de informatiemaatschappij te realiseren. De hedendaagse telefoon is niet geschikt om brede stromen digitaal dataverkeer te verwerken. Daarvoor in de plaats moet de glasvezeltelefoon komen die, gebruikmakend van de pulscodemodulatie techniek (=s-digitale signaalcodering) en digitale verzendmethoden, een praktisch onbeperkte transmissiecapaciteit in het vooruitzicht stelt, zowel voor analoge signalen (spraak, muziek, beeld) als voor digitale signalen (computerdata). Ook zal het nodig zijn extreem snelle computers in te zetten op de vele knooppunten van het uiterst complexe internationale en intercontinentale datanetwerk, om de toenemende digitale informatiestromen in de juiste banen te leiden. De hedendaagse snelste computersystemen zouden daarvoor in schakelsnelheid en verwerkingscapaciteit verre tekort schieten.