Gepubliceerd op 17-01-2021

H-melk

betekenis & definitie

v./m., aanduiding voor (lang) houdbare melk.

© De langere houdbaarheid van H-melk wordt verkregen door de melk slechts gedurende enkele seconden te verhitten bij 130—140 °C; dit in tegenstelling tot het steriliseren, dat langer duurt en waarbij de temperatuur ca. 120 °C bedraagt. De behandeling kan plaatsvinden door directe verhitting waarbij stoom in de melk geblazen wordt of door indirecte verhitting in een roestvrijstalen warmtewisselaar. Door deze warmtebehandeling worden niet alleen de thermoresistente bacteriën gedood, maar ook de enzymen geïnactiveerd, zodat deze melk niet gekoeld bewaard hoeft te worden. Belangrijk is wel dat de melk daarna volkomen aseptisch wordt verpakt om hernieuwde besmetting te voorkomen. De toegepaste warmtebehandeling heeft vrijwel geen invloed op de voedingswaarde van de melk en veroorzaakt slechts een geringe kooksmaak. M.n. de smaak en de geur zijn aanzienlijk beter dan die van gesteriliseerde melk.