Nieuwe Woorden Netwerk

Redactie Ensie (2020)

Gepubliceerd op 31-03-2022

Voertuigidentificatie

betekenis & definitie

Voertuigidentificatie is het identificeren van unieke voertuigen door middel van een speciale Rafio Frequency Identification techniek. Bij voertuigidentificatie gaat het om het vaststellen van de herkomst of eigenaar van het voertuig. Door de radiostraling in te zetten kunnen voertuigen geïdentificeerd worden zonder dat deze in direct in zicht zijn. Voertuigidentificatie wordt bijvoorbeeld ingezet wanneer er tijdelijke toegang verleend moet worden aan een specifieke locatie of wanneer een locatie alleen toegankelijk is voor specifieke voertuigen of bestuurders.

Elk voertuig heeft altijd een uniek identificatiecode die bestaat uit 17 letters en cijfers. Niet alleen auto’s hebben dit nummer, ook vrachtwagens, motorfietsen, scooters, trailers, opleggers etc. Daarom dus voertuigidentificatie in de breedste zin van het woord. Elk voertuig met een nummerplaat heeft een Voertuig Identificatie Nummer ook wel VIN genoemd. Deze VIN vormt de unieke identiteit van een voertuig en bevindt zich op de constructieplaat. Met bepaalde lezers en transponders kan de identificatie van voertuigen en bestuurders gecontroleerd worden. Er bestaan verschillende toegangscontrolesystemen. Locaties waarbij voertuigidentificatie wordt uitgevoerd lopen nogal uiteen. Denk bijvoorbeeld aan parkeergarages, taxistandplaatsen of gelimiteerde toegang voor bepaalde terreinen. Ook is het mogelijk om voertuigen te monitoren met voertuigidentificatie of zelfs bussen en vrachtwagens te tracken op lange afstanden. Er zijn meerdere systemen om voertuigen te kunnen identificeren.

Verschillende mogelijkheden voor voertuigidentificatie
Het TRANSIT-platform gebruikt de meest bekende RFID-lezers en transponders die voertuig- en bestuurdersidentificatie kunnen garanderen tot een afstand van 10 meter. Dit platform is uitermate geschikt om snelle identificatie van bijvoorbeeld personenauto’s, ambulances, taxi’s of bussen te controleren. De NVITE-toegangscontrole lezer is ontwikkeld om ook andere technologieën af te kunnen lezen zoals smartcards en QR-codes, deze kun je bijvoorbeeld goed inzetten voor bestuurders van voertuigen in minder streng beveiligde omgevingen zoals personeel, huurders en bezoekers van een locatie. ANPR is een automatische kentekenplaatherkenningscamera. Deze camera’s zijn uitermate geschikt voor parkeer- en stadstoegang waarbij de toegang altijd tijdelijk is. In Nederland zijn er maar een handvol bedrijven gespecialiseerd in het ontwikkelen van voertuigidentificatiesystemen. NEDAP is een van deze bedrijven.