Nieuwe Woorden Netwerk

Redactie Ensie (2020)

Gepubliceerd op 17-08-2022

Domeinnaam

betekenis & definitie

Een domeinnaam is eigenlijk niets meer dan de naam van de website. Zo is ‘google’ de domeinnaam van Google. Verder bestaat de domeinnaam ook nog uit een extensie. Dat is de .nl, .com of .org die je altijd achter de domeinnaam ziet verschijnen, bijvoorbeeld ‘google.nl’.

Dit is een domeinnaam
Je hebt vast weleens gehoord van een IP-adres. Dat is een enorm lang getal die is gekoppeld aan jouw website. Toch is dit getal maar lastig te onthouden om het in te typen in de zoekbalk. Om dit iets makkelijker te maken wordt het IP-adres gekoppeld aan een domeinnaam. Hiervoor hoef je dus alleen de domeinnaam in te typen en niet dat ellenlange IP-adres. En de domeinnaam is eigenlijk niets meer dan de naam van de website. Zo is ‘google’ de domeinnaam van Google. Verder bestaat de domeinnaam ook nog uit een extensie. Dat is de .nl, .com of .org die je altijd achter de domeinnaam ziet verschijnen, bijvoorbeeld ‘google.nl’. 

Zo kies je de juiste domeinnaam
Maar, hoe kom je eigenlijk aan zo’n domeinnaam? Kun je die zelf bedenken, of moet je die kopen? We snappen dat dit soort vragen nu in jouw hoofd ronddwarrelen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je kunt een eigen domeinnaam bedenken en deze vervolgens registreren bij een registrar. Bedenk overigens goed na over de domeinnaam. De domeinnaam moet namelijk in een seconde vertellen waar jouw website over gaat. Je kunt rekening houden met een aantal aspecten.

- De domeinnaam kan bestaan uit letters of cijfers. Laat gekke tekens achterwege, zoals # of &.
- De domeinnaam moet ten minste uit twee en maximaal uit 63 tekens bestaan.
- Houd het kort, bondig én uniek.
- De domeinnaam moet vertellen waar jouw website over gaat en wat bezoekers kunnen verwachten.
- Denk na over de extensie, zoals .nl, .org of .com. Als je voor jouw website internationale bezoekers wil aantrekken, is .com of .org een geschikte extensie.

Domeinnaam registreren
Heb jij een leuke domeinnaam in gedachte, die volledig aansluit bij het doel van jouw website? Dan kun je de domeinnaam checken of deze nog beschikbaar is voor registratie. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een domeinchecker. Wanneer de domeinnaam nog beschikbaar is kun je 'm vastleggen. Dit doe je bij een registrar, oftewel een hostingprovider. Deze zal de aanvraag in behandeling nemen en verwijst het door naar SIDN, het bedrijf dat de domeinnamen beheert. Dit is overigens alleen het geval bij de extensie ‘.nl’. En voilà, je bent binnenkort eigenaar van de domeinnaam.