Nieuwe Woorden Netwerk

Redactie Ensie (2020)

Gepubliceerd op 09-05-2023

Digitale handtekening

betekenis & definitie

Een digitale handtekening is een technologie waarmee een handtekening digitaal in plaats van fysiek wordt geplaatst op een digitaal document. Dit proces vereist het gebruik van een digitale sleutel die is gekoppeld aan een persoon of organisatie. Deze sleutel wordt gebruikt om de integriteit en authenticiteit van het document te waarborgen.

Digitaal ondertekenen met verschillende technologieën
Een digitale handtekening kan worden gemaakt met behulp van verschillende technologieën. Denk hierbij aan asymmetrische cryptografie, waarbij een openbare sleutel wordt gebruikt om de handtekening te maken en een privésleutel wordt gebruikt om de handtekening te verifiëren. Een andere technologie die vaak wordt gebruikt is hashing. Bij deze technologie wordt een unieke vingerafdruk van het document gemaakt die vervolgens wordt versleuteld met behulp van een privésleutel om de digitale handtekening te maken.

Voordelen van een digitale handtekening
Een van de belangrijkste voordelen van digitale handtekeningen is dat ze de authenticiteit van een document kunnen waarborgen zonder dat daarvoor een fysieke handtekening nodig is. Dit is met name nuttig in situaties waarin het onpraktisch of onmogelijk is om documenten fysiek te ondertekenen, zoals bij online transacties of bij het uitwisselen van documenten op afstand.

Daarnaast biedt een digitale handtekening ook voordelen op het gebied van documentbeveiliging. Door het gebruik van cryptografische technologieën kan een digitale handtekening helpen bij het voorkomen van vervalsing of manipulatie van een document. Daarnaast helpt een digitale handtekening bij het beschermen van de privacy van de ondertekenaar door de mogelijkheid om bepaalde informatie te anonimiseren of te versleutelen.

Rechtsgeldigheid van een digitale handtekening
Veruit de belangrijkste vraag omtrent digitaal ondertekenen is: “is een digitale handtekening rechtsgeldig?” Het antwoord daarop is ja. In de meeste Europese landen, de Verenigde Staten, Canada en Australië worden digitale handtekeningen als wettelijk bindend beschouwd. Dit betekent dat een digitale handtekening dezelfde rechtskracht heeft als een fysieke handtekening en dat documenten die met een digitale handtekening zijn ondertekend, juridisch geldig zijn.

Om ervoor te zorgen dat een digitale handtekening als rechtsgeldig wordt beschouwd, moeten wel bepaalde procedures en richtlijnen worden gevolgd. Bijvoorbeeld in de Europese Unie wordt een digitale handtekening alleen erkend als geldig als deze is gemaakt met behulp van een geavanceerde elektronische software die is geverifieerd door een gekwalificeerd digitaal certificaat. Dit certificaat wordt uitgegeven door een vertrouwde derde partij, zoals een certificeringsinstantie, en bevestigt de identiteit van de ondertekenaar.