Schaaltechniek afkomstig uit de psychofysica, waarbij een respondent voor een bepaalde eigenschap (bijvoorbeeld smaak) aan moet geven wat de verhouding van stimulus B is, vergeleken met een bepaalde referentiestimulus A. Vervolgens moeten ook stimuli C, D, E etc. met A worden vergeleken. De onderlinge verhouding (ratio) kan worden uitgedrukt in een getal, de lengte van een lijn, het knijpen in een handdynamometer e.d. Voorbeeld bij het proeven van bier: ‘Als u de pittigheid van Heineken 100 punten geeft, hoeveel punten geeft u dan aan Buckler? En hoeveel punten geeft u in vergelijking met Heineken aan Bavaria Malt?’.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk