Het met een biotechnologische techniek veranderen van de nucleotidenvolgorde van het DNA op een specifieke plaats in het erfelijk materiaal met behulp van een gids-RNA dat zowel de plek in het genoom specificeert als de gewenste correctie
Eind 2019 werd een veelbelovende nieuwe genoomcorrectietechniek gepresenteerd. De gebruikelijke genoomcorrectie, die in 2015 in zwang kwam, maakt gebruik van CRISPR-Cas9 (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat-Associated Protein 9), een endonuclease dat in het DNA een dubbelstrengsbreuk aanbrengt. De plaats in het genoom waar dat gebeurt wordt gespecificeerd door de nucleotidensequentie van een gids-RNA dat met het CRISPR-Cas-complex verbonden is. Door de dubbelstrengsbreuk wordt het DNA-herstelmechanisme van de cel geactiveerd. Een met het CRISPR-Cas-complex aangeboden DNA-sequentie wordt gebruikt als voorbeeld (matrijs) voor het DNA-herstel. Hierbij kunnen dus heel precieze en van tevoren gedefinieerde substituties, inserties en deleties aangebracht worden, omdat zowel de plaats als het voorbeeld-DNA bekend is.
De nieuwe techniek maakt ook gebruik van CRISPR-Cas9, maar het enzym is gemodificeerd zodat niet dubbelstrengs- maar enkelstrengsbreuken gemaakt worden. Bovendien bevat het gids-RNA niet alleen de doelwitsequentie maar ook de sequentie die ingebouwd moet worden. Deze RNA-sequentie wordt door een aan Cas9 gekoppeld reversief transcriptase-enzym omgezet in enkelstrengs cDNA (complement DNA of kopie-DNA). Dit cDNA vervangt één streng van het bestaande DNA. Vervolgens wordt de andere streng gerepareerd naar model van de ingebrachte (gecorrigeerde) DNA-sequentie.
De nieuwe techniek vermijdt het nadeel van de gebruikelijke genoomcorrectie, namelijk dat soms het aangeboden matrijs-DNA door de cel niet als voorbeeld gebruikt wordt, waardoor het DNA incompleet of foutief hersteld wordt. De nieuwe techniek wordt “prime editing” genoemd (hier vertaald met “directe correctie”, namelijk door het ingebrachte complex zelf en niet door het cellulaire DNA-herstel) en het RNA heet “prime editing guide RNA" ("pegRNA").