Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 31-03-2013

2013-03-31

Wereldwijd web

betekenis & definitie

Het wereldwijde web (vertaling van het Engelse World Wide Web, afgekort als www) slaat op een onderdeel van het internet dat het meest zichtbaar is. Het werd bedacht in 1991 om de communicatie via internet te versimpelen.

Sinds de introductie van het World Wide Web is het internet extreem gegroeid. Het aantal gebruikers is groter geworden, maar ook de hoeveelheid beschikbare informatie is ontzettend gestegen. Eigenlijk is www slechts een onderdeel van het internet, maar door het grote gebruiksgemak vloeien de twee termen steeds meer in elkaar over. Vrijwel voor elke internetsite die bezocht wordt, staan de drie letters en men weet niet beter dan dat het bezoeken van een website zo werkt.
Er zijn miljarden pagina's met tekst, beeld, geluid en informatie. Het is dus ook onmogelijk om een opsomming te geven van wat er allemaal op het wereldwijde web te vinden is. Haast logischer is het om de vraag te stellen: wat is er niet te vinden op internet? Alle informatie wordt door het web op een gebruiksvriendelijke manier weergegeven; zoekmachines spelen hierbij een belangrijke rol.
Achter deze zichtbare internetwereld zit nog veel verstopt aan coderingen en protocollen. De dagelijkse gebruiker ziet hier weinig van; dit is het domein van de ICT'er.