Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 16-02-2013

2013-02-16

Snijshot

betekenis & definitie

Een snijshot is een kort beeldfragment dat gebruikt wordt in een videomontage om het beeld levendig te houden. Het is in vrijwel elk nieuwsitem op televisie te zien al zijn veel kijkers zich hier niet bewust van.

Wanneer er bijvoorbeeld een interview gefilmd is met een persoon, wordt er in de nabewerking gekeken naar mogelijke snijshots. Dit zijn korte fragmentjes die worden vertoond, terwijl de geïnterviewde nog gewoon te horen is. Dit kan een woordvoerder zijn van de politie die vertelt over een misdrijf. Tijdens het verhaal dat deze agent houdt voor de camera, ziet de kijker zo nu en dan een ander beeld, bijvoorbeeld van het plaats delict. Dit shot duurt slechts een paar seconden, waarna de kijker weer de woordvoerder in beeld krijgt. Het korte shot heet snijshot en dient vooral om de kijker er bij te houden. Het is aangetoond dat de aandacht verslapt wanneer er lang gekeken moet worden naar een pratend persoon.
De cameraman dient bij het filmen op locatie al na te denken over mogelijke snijshots. Als de ploeg namelijk terug is in de studio, is er geen mogelijkheid meer om deze te filmen. Soms worden er archiefbeelden ingezet om als snijshot te dienen, maar dit hebben redacteuren liever niet.