Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Nederlandse Vereniging van Journalisten

betekenis & definitie

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) behartigt de belangen van zo'n 8000 journalisten en journalistiekstudenten in Nederland.

De NVJ is de oudste vakbond van Nederland en bestaat al sinds 1884. Zowel binnen het journalistieke vak als de NVJ is veel veranderd, maar de basis is min of meer hetzelfde gebleven. Het belangrijkste is het onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden voor journalisten en een zekere mate van solidariteit creëren door middel van evenementen en discussiefora.
Journalist zijn is een vrij beroep, wat inhoudt dat iedereen zich in principe zo kan en mag noemen. Dit brengt soms moeilijkheden met zich mee. Op andere vlakken zet de NVJ zich ook in: namelijk de rechten van een geschreven stuk of een anderszins gepubliceerd item. Zo wordt de vraag gesteld wie de eigenaar ervan is en of iedereen het zomaar zonder toestemming mag publiceren.
De NVJ maakt zich sterk voor de freelance journalist. Hier komen er steeds meer van, doordat redacties moeten bezuinigen en geen vaste mensen meer in dienst nemen. De freelance journalist wordt vaak mager beloond voor het werk dat hij of zij aflevert. De NVJ probeert hier verandering in te krijgen.