Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 10-04-2015

2015-04-10

Kombuis

betekenis & definitie

Een kombuis is een keuken op een schip. In de zestiende eeuw, ten tijde van de Hollandse glorie op de grote wereldzeeën, werd het woord veel gebruikt. Tegenwoordig noemen hobbyschippers hun kookplek aan boord nog wel eens kombuis, maar op de professionele binnenvaart wordt het niet meer gebruikt.

De herkomst van het woord is niet helemaal duidelijk. Er is een theorie dat het komt van het Oudnederlandse kebuse, wat hok betekende. Andere taalwetenschappers herleiden kombuis naar het Latijnse cacabus, oftewel kookpot. Uitsluitsel is er tot op heden nog niet, maar het is wel bekend dat andere talen het woord kombuis van het Nederlands hebben overgenomen. Zo worden in het Frans en Duits uitdrukkingen gebruikt die heel erg lijken op kombuis en dezelfde betekenis hebben.
Een scheepskeuken uit de zestiende eeuw stelde niet meer voor dan een uit bakstenen opgetrokken ruimte met een kachel er in. Meestal was het gesitueerd in het midden van het schip, omdat daar het schommelen het minst erg was. Verder was het de enige plek op het houten vaartuig waar vuur gemaakt mocht worden.