Neologismen

Instituut voor de Nederlandse Taal (2020)

Gepubliceerd op 07-04-2020

internettijd

betekenis & definitie

wijze van tijdrekening die de dag indeelt in 1000 eenheden van 86,4 seconden, te beginnen om middernacht Zwitserse standaardtijd, en die wereldwijd een synchrone tijdsaanduiding beoogt te bieden op internet zonder onderscheid van tijdzones of tijdregelingen zoals zomertijd en wintertijd; universele tijdrekening voor internet

Elke dag is in de internettijd opgedeeld in 1000 .beats (je zegt 'dot-beats'), wat neerkomt op iets minder dan anderhalve minuut in een beat. Het ijkpunt van de tijd is de Biel Meantime (BMT) waarbij 'nul' middernacht is in de standaardtijd in thuisland Zwitserland. Alles na middernacht krijgt een @-symbool. Het voordeel daarvan is het einde van ingewikkelde tijdzones, omdat er een universeel tijdmetingssysteem was. Dat betekende dat mensen in Taipei makkelijk een chatafspraak kunnen maken met mensen in Amsterdam, zonder allebei te hoeven rekenen. Maar we wilden er niet aan. Sommige horloges van Swatch bespoedigden een overgang met zowel standaardttijd als internettijd erop, maar het mocht niet baten.
http://computerworld.nl/hardware/81664-8-tech-revoluties-die-jammerlijk-flopten,

Swatch wil graag de Internet-tijd of I-tijd ingevoerd zien. De nieuwe tijdrekening, ontwikkeld door het Zwitserse uurwerkbedrijf, moet afspraken op het wereldwijde web vergemakkelijken. I-tijd wordt voorgesteld met een @-teken, gevolgd door 3 nummers. Die nummers zijn de beats. Een dag is simpelweg onderverdeeld in 1000 van die beats. Het begin van de dag werd verplaatst van Greenwich naar Biel in Zwitserland, waar het hoofdkwartier van Swatch zich bevindt. Een aantal bedrijven heeft alvast laten merken gecharmeerd te zijn door het initiatief. Zo heeft Ericsson al een GSM ontwikkeld waarmee Internet-tijd af te lezen is. Maar ook Apple, CNN.com en Sega gebruiken de nieuwe tijdrekening al. Het valt af te wachten of ook andere bedrijven interesse tonen en, nog belangrijker, of de gewone surfer er een boodschap aan heeft.
Gazet van Antwerpen,

< >