Neologismen

Instituut voor de Nederlandse Taal (2020)

Gepubliceerd op 07-04-2020

herstelrecht

betekenis & definitie

opvatting binnen het recht waarin het slachtoffer en herstel van de door hem geleden schade centraal staat en niet zozeer gericht is op het straffen van een dader, waarbij er vaak naar gestreefd wordt om dader en slachtoffer met elkaar in contact te brengen; rechtsbenadering waarin slachtofferherstel centraal staat en die niet officieel door rechters wordt toegepast maar vooral door scholen en jeugdinstellingen

Herstelrecht is een alternatieve aanpak binnen het strafrecht waar slachtoffer en dader na een misdrijf in een bijeenkomst bij elkaar worden gebracht om het gebeurde te bespreken en waar mogelijk te herstellen. Binnen het herstelrecht is de community een belangrijk aspect, de community biedt steun en brengt de 'reintegrative shaming' op gang.
http://igitur-archive.library.uu.nl/human/2009-0317-202657/UUindex.html,

De samenkomst van de wereld van de dader en die van het slachtoffer lijkt op een utopische fantasie, maar niets is minder waar. Er wordt op dit moment in zeven projecten door heel Nederland mee geëxperimenteerd, en alle partijen zijn enthousiast. Onder de noemer 'herstelrecht' worden dader en slachtoffer op basis van vrijwilligheid met elkaar in contact gebracht, in een ontmoeting die losstaat van de strafzaak. Die bijeenkomst van schaamte en excuses mondt vaak uit in een herstelplan, een taak die de dader in overleg met het slachtoffer op zich zal nemen [...]. Justitie heeft onlangs in een brief laten weten positief te staan ten opzichte van het herstelrecht, maar gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van de rechter. De uitkomst van de ontmoeting mag slechts in het strafdossier worden gevoegd en geen effect hebben op het verloop van de zaak.
Trouw,