neo

Neologismen

Gepubliceerd op 14-08-2020

2020-08-14

halalhypotheek

betekenis & definitie

hypotheek die niet in strijd is met de voorschriften van de islam; hypotheek voor islamieten waarbij geen rente wordt betaald maar een vorm van winstopslag; hypotheek zonder rente voor moslims

Het blijft voorlopig onmogelijk in Nederland een islamitisch verantwoorde hypotheek af te sluiten. De Belastingdienst heeft een constructie met een alternatief voor de renteaftrek van Bilaa-Riba Islamic Finance Leiden afgekeurd [...]. Het alternatief houdt in dat klanten geen renteaftrek maar winstopslag betalen. Moslims mogen geen rente betalen omdat dat volgens de islam een onaanvaardbare vorm van vermogensvermeerdering is. Volgens Bilaa-Riba is het alternatief wel aftrekbaar, maar de Belastingdienst heeft daar 'helaas opnieuw negatief op gereageerd'. Hierdoor wordt de zogenoemde halal-hypotheek te duur, stelt de hypotheekverstrekker.
http://www.depers.nl/binnenland/226126/Halal-hypotheek-van-de-baan.html,

Na halal-voedsel komt er nu ook een hypotheek op de Europese markt die in overeenstemming is met de moslimwetten. De bedenker, de Britse bank HSBC, mikt hiermee op de twee miljoen moslims in Groot-Brittannië. Klanten met zo'n 'halal' hypotheek betalen geen rente. Moslims moesten tot dusver de sjaria-wetten die rente verbieden negeren, of hun huis in één keer betalen, of hypotheek aanvragen bij Arabische banken in het land. De bank heeft een constructie bedacht waarbij zij als het ware een huis koopt en verhuurt aan de klant voor 25 jaar. De huur is net zo hoog als het bedrag voor de aflossing en rente van een hypotheek.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1763177/2003/07/03/HSBC-brengt-halal-hypotheek.dhtml,