NBW

Redactie P.C. Molhuysen en PJ. Blok (1914)

Gepubliceerd op 11-05-2022

Funke, george lodewijk

betekenis & definitie

FUNKE (George Lodewijk), 19 Nov. 1836 geb. te Amsterdam en overl. 18 Oct. 1885, gaf 15 Maart 1870, te zamen met P. van Santen, het eerste nummer uit van hun kordate onderneming: de Kleine Courant, het Nieuws van den Dag. Door de bemoeiingen en de uitbreiding aan dit dagblad verbonden moest hij er zijn overige zaken na 1880 aan opofferen.

In 1863 had hij zich als uitgever en boekhandelaar in zijn vaderstad gevestigd en getoond wat hij beteekende en nog voor de toekomst te beloven had. Begaafd met zuiver oordeel en onverpoosde werkkracht, lag er een groot arbeidsveld voor hem open.In de jaren, waarin hij als uitgever gewerkt had, had hij zich een fonds verzameld, dat een aanzienlijken naam gekregen had. Op het gebied van theologie en stichtelijke lectuurwaren bij hem uitgekomen werken van Fischer, Hausrath, de Hoop Scheffer, Gorter; ook de Doopsgezinde Bijdragen; dan natuurwetenschappelijke boeken, boeken voor onderwijs, volksgeschriften. Maar vooral op letterkundig gebied had hij zich verdienstelijk gemaakt door de uitgave van werken van Cremer, Hofdijk, Eliot Boswell, de Veer, Pierson, Gram en een vertaling door Kok van Shakespeare's Meesterstukken, een verzamelde uitgaaf van Heye's Dichtwerken, van Multatuli's Werken, van Busken Huet's Literarische Fantasieën en Kritieken en een vertaling, mede door Kok, van Dante's Goddelijke Comédie. Funke was een uitgever van vinding en kracht, zeker niet het minst gebleken door Het Nieuws van den Dag. Toen hij al zijn uitgaven voor deze eenige verwisseld had, wijdde hij daar verder al zijn krachten aan. Door de keuze van goede redactie en medewerkers, door zijn invloed op den inhoud, door zijn onderneming winstgevend te maken, toonde hij als directeur van het blad inderdaad zeldzame bekwaamheden.

Hoe meer het geluk hem diende, des te strenger nam hij zijn taak op. A.C. Kruseman getuigt dit van hem in zijn Bouwstoffen voor een Geschiedenis van den Nederlandschen Boekhandel II: 2 (Amst. 1887) 670.

In de Vereeniging van den Boekhandel nam Funke herhaaldelijk onderscheidene functiën waar. Van de Uitgevers-maatschappij Elsevier was hij een der oprichters-commissarissen. Als bibliothecaris der doopsgezinde gemeente, als diaken van de evangelisch-luthersche Kerk heeft hij veel

en nuttig gearbeid. En hij was een krachtige steun voor meer dan een, die in den boekhandel of in de journalistiek niet gelukkig geslaagd was, door de gelegenheid, die hij hun gaarne schonk om aan zijn blad een nieuw bestaan te vinden. Hij huwde te Haarlem in 1865 metmej. M.C. de Koning.

Zie: Nieuwsbl. Boekhandel 1885, 606, 613.

Calisch

< >