Homeopathie encyclopedie

Ilse Dorren (1987)

Gepubliceerd op 15-09-2021

Darmspoelingen

betekenis & definitie

Veel kwalen beginnen in de darm. Begrijpelijk, want als zich érgens giftige stoffen kunnen ophopen, dan daar toch wel.

Alles wat we door ons keelgat werken, komt uiteindelijk in de darmen terecht. Onbruikbaar materiaal wordt zo lang mogelijk buitenshuis gehouden, maar de ingewanden bestaan nu eenmaal niet uit plastic buizen. Langzaam maar zeker dringt het afval erdoorheen. Tenzij verstandig eten de interne vuilnisbelt beperkt van omvang houdt of er in noodgevallen grote schoonmaak wordt gehouden. Een heel eenvoudige manier om dat te doen is het ouderwetse klysma of lavement. Daar bestaan klisteerspuiten voor die met lauw water worden gevuld.

Een paar keer per dag een portie water in de darm spuiten brengt de inhoud in beweging. Wat er aan gif is opgeslagen, komt in versneld tempo naar buiten. Soms helpt die handgreep niet, omdat de boel is aangekoekt. Onfris verhaal, maar de dikke-darmwand kan met lagen poep bepleisterd zijn. Wat daarlangs geperst wordt, slaat al heel gemakkelijk aan het rotten. De gevolgen voor het lichaam laten zich niet moeilijk raden.

Voor dat soort problemen is een irrigator nodig. Dat is een bak waar een slang aan zit met een mondstuk dat gemakkelijk in de anus kan worden geschoven. De slang moet er zo’n centimeter of vijftien in verdwijnen en dan kan de wasbeurt beginnen. Men gebruikt geen zuiver water, omdat de darm dat net iets te gemakkelijk op kan nemen. Dat is de bedoeling niet. Kamillethee of een ander kruidenaftreksel is heel gebruikelijk.

Met een potje thee is de behandeling trouwens niet te doen, een therapeut houdt het meer in de orde van grootte van een emmer: twintig tot dertig liter. Ik sta zelf ook altijd weer verbaasd over de hoeveelheid die er in een mensenbuik verdwijnen kan. Een minuut of twintig ‘ophouden’ is dan de boodschap. Wat er dan naar buiten komt, tart meestal elke beschrijving! Maar het kan u van een hoop kwalen en kwaaltjes afhelpen. In het Verre Oosten geldt zo’n hoge darmspoeling als een verjongingskuur. Toch eens aan denken, als u vindt dat u ‘een dagje ouder wordt’.

Over de Oriënt gesproken: er is ook een yoga-oefening, shankprakshalana (het bewegen van de schelp), waarbij de darmen worden schoongemaakt door zout water te drinken en bepaalde oefeningen uit te voeren. Als u yogalessen volgt, moet u daar eens met uw lera(a)r(es) over praten.