Homeopathie encyclopedie

Ilse Dorren (1987)

Gepubliceerd op 15-09-2021

Bloedzuigertherapie

betekenis & definitie

Wie met bloedzuigers iets doen wil, kan beter zijn licht maar bij de oosterburen opsteken. Daar vindt u nog steeds apotheken die ze over de toonbank laten gaan.

Dat de meeste mensen hier er alleen maar de griezels van krijgen, is jammer. Er blijkt weer eens te meer uit hoever we met z’n allen van de natuur zijn afgeraakt. Een bloedzuiger (Hirudo medicinalis) is een ringworm die in water leeft. Een dier uit Zuid-Europa, maar voor de handel noordelijker gekweekt. Hij zuigt zich aan het vel vast en bijt er een gaatje in. Een speciaal soort speeksel (hirudine) zorgt dat het bloed niet stolt, zodat het beestje zonder klonten op zijn bord zo'n 15 cc bloed kan tappen.

Een schijntje dus, maar heilzaam bij spataderen en vaatkrampen. En wat dacht u van dat antistollingsmiddel in het speeksel? Duidelijk geschikt voor iemand met trombose. Ik heb me zelfs laten vertellen dat deelnemers aan de Tour de France na valpartijen wel eens voor een bloedzuiger bij hun verzorgers aankloppen. Zo'n beestje lept het bloed dat anders op de dag daarna tot een hinderlijke blauwe plek verstijfd zou zijn. Wat niet wordt afgetapt, gaat in de bloedbaan mee, want de hirudine houdt het zaakje vloeibaar.

< >