Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 07-01-2020

Astaxanthine

betekenis & definitie

Astaxanthine is een antioxidant dat deel uit maakt van de carotenoïdenfamilie.

Astaxanthine is een veel krachtiger antioxidant en vrije radicalenvanger dan andere vetoplosbare antioxidanten zoals tocoferolen (vitamine E) en verwante carotenoïden (bètacaroteen, luteïne). Astaxanthine is meer dan een antioxidant: het heeft onder meer een ontstekingsremmende en afweerversterkende werking, gaat spijsverteringsklachten tegen, bevordert het uithoudingsvermogen en spierherstel en helpt tegen vermoeide ogen..

Carotenoïden vormen een groep van ongeveer 600 moleculen met gele tot roodachtige kleurstoffen. De meest bekende is bètacaroteen, van de oranje kleur van wortels.
In de natuur komen meer dan 600 verschillende rode en gele carotenoïden voor.

Astaxanthine is een relatief onbekende carotenoïde die wordt gemaakt door plankton, algen en sommige planten, om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. De hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de groene microalg Haematococcus pluvialis. Astaxanthine is de belangrijkste roze-rode kleurstof in waterdieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, zee- en rivierkreeft.
Astaxanthine komt uit de eencellige groene microalg Haematococcus pluvialis, een alg die overal ter wereld voorkomt, van Afrikaanse meren tot sneeuwvelden op de noordpool.

Veel mensen brengen uren per dag achter een beeldscherm door en krijgen mede daardoor last van vermoeide ogen en hebben moeite met scherpstellen. Klachten van vermoeide ogen (asthenopie), die in de loop van de dag toenemen, zijn rode, lichtgevoelige, pijnlijke, geïrriteerde, droge en/of tranende ogen, minder goed zien, hoofdpijn en stijve schouders.

Bij mensen is aangetoond dat inname van astaxanthine (6 mg per dag gedurende 4 weken) zorgt voor een betere doorbloeding van de haarvaten in het netvlies en rond de oogzenuw. Het scherpstellen verbetert vermoedelijk door een betere functie van de kringspier in het oog, die door samen te trekken en weer te ontspannen zorgt voor vormverandering van de ooglens
Dit impliceert dat astaxanthine ook waardevol is voor de preventie van maculadegeneratie en glaucoom. Gemiddeld zijn asthenopieklachten na 4 weken tot de helft teruggebracht.
Astaxanthine helpt niet alleen bij bestaande asthenopie; preventief gebruik van astaxanthine helpt vermoedelijk ook bij het voorkómen van deze aandoening.