Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 03-09-2019

Acné

betekenis & definitie

Acné is een aandoening waarbij de talgklieren in de huid ontsteken.

De huidaandoening acné is een veelvoorkomend huidprobleem. 1 op de 2 mensen heeft er last van of last van gehad. Het komt met name in de puberteit voor, maar kan ook op latere leeftijd optreden. Acné komt voor op delen van de huid waar haarfollikels en actieve talgklieren aanwezig zijn. De huid rond en in de afvoergang van de talgklier vertoont een gestoorde verhoorning. De huidcellen laten minder snel los van elkaar, zodoende ontstaat er een ophoping van huidcellen die huidporiën blokkeren. Dit uit zich in meeëters. Raakt de meeëter geïnfecteerd door de bacterie Proprionbacterium acnes, dan ontstaat er een ontsteking in de vorm van een met pus gevulde puist of rood gezwollen pukkel.
De meest voorkomende vorm van acné is acné vulgaris. Het kan veroorzaakt worden door te hoge testosteronspiegels, een verstoorde insulinehuishouding, spijsverteringsproblemen, een bacteriële huidinfectie, stress en/of het gebruik van zuivel.
Zowel in de reguliere als complementaire gezondheidszorg bestrijdt men acné met uitwendige middelen die de betreffende bacteriën doden of de afschilfering van de huid bevorderen, om zo de afsluiting van talgklieren te verminderen, waardoor de vorming van meeëters afneemt.
Ook wordt er soms gekozen voor een hormoonbehandeling zoals de pil om de talgproductie te beperken. Het is echter noodzakelijk om het lichaam van binnenuit te verzorgen en te voorzien van de juiste voedingsstoffen, om zo voldoende ondersteuning te bieden bij het verminderen of voorkomen van acné.
Een gave huid begint met een gezonde weerstand en een gezonde weerstand begint met een goede integriteit van het darmslijmvlies. Een sterke spijsvertering is cruciaal voor de gezondheid en is ook van belang bij huidproblemen. Wanneer de spijsverteringsorganen optimaal werken, zorgen zij ervoor dat voedingsstoffen via de darmwand worden opgenomen en zo de bloedbaan bereiken. De bloedcirculatie voorziet alle organen en systemen van voedingsstoffen en energie en deze bereiken zo ook de huid.
Door ongezonde voeding, stress, antibiotica of infecties raakt de spijsvertering uit balans en worden de voedingsstoffen minder goed opgenomen. De conditie van de darmflora gaat zo achteruit, waardoor er gifstoffen en ontstekingsbevorderende stoffen kunnen ontstaan in de darmen. Voedingsstoffen voor de opbouw en herstel van de huid zullen minder beschikbaar zijn en afvalstoffen uit de darmen belasten de huid extra en kunnen leiden tot acné en andere huidproblemen.
Adviezen voor een goede spijsvertering:
– Eet regelmatig, bij voorkeur 5 tot 6 kleine porties verdeeld over de dag. Neem de tijd om te eten en kauw goed.
-Vermijd geraffineerde suikers, zetmeel of een overmaat aan zuivelproducten.
– Kies voor een lichtverteerbare bereidingswijze als stomen, koken, smoren of een ovenbereiding.
- Teveel vetgebruik vormt een belasting voor de spijsvertering, ook bij het gebruik van goede vetten. Bij alle huidproblemen is minder gebruik van verzadigde vetten uit vlees, melk en kaas en meer gebruik van onverzadigde vetten uit koudgeperste plantaardige oliën aan te bevelen. Beperk kaas bereid uit koemelk of elimineer tijdelijk alle zuivel en kijk of dat verbetering brengt in de huidklachten.

- Het gebruik van prebiotica (essentiële suikers) is nodig voor de groei van microbiotica (goede darmbacteriën) en bevordert de heling van het darmslijmvlies. Er zijn veel soorten microbiotica, onder de naam probiotica, op de markt. Let bij aankoop op de kwaliteit van het product en de soort en hoeveelheid stammen en bacteriën.
-Dagelijks voedingsmiddelen eten met een natuurlijke antibiotische werking is een effectieve manier om de acné-veroorzakende bacterie Proprionbacterium acnes te weren. Antibacteriële voedingsmiddelen zijn knoflook, extra vierge olijfolie, koudgeperste kokosolie, mierikswortel, wasabi, gember, geelwortel (kurkuma), oregano en tijm.
De lever met zijn vele functies, speelt ook een rol bij een goede conditie van de huid. Specifieke voedingsmiddelen die de lever goed doen, zijn biologische groenten en fruit met een groene kleur en een bittere, of zure smaak.
De bijnieren zijn t.a.v. de huid betrokken bij het vernieuwen van de huidcellen, wondgenezing en ze beschermen de huid tegen schade door oxidatieve stress. De bijnieren zijn afhankelijk van de spijsvertering en lever voor hun voeding en bescherming. Verzwakte bijnieren kunnen huidinfecties verergeren en een vroegtijdige veroudering en verminderde kwaliteit van de huid geven. Door dagelijks ruim 1 – 1,5 liter water te drinken zijn de nieren (en lever) beter in staat afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Vermijd producten die roofbouw plegen op de bijnieren. Dit zijn vooral alcohol, groene en zwarte thee, koffie, cola, energiedranken, frisdranken, chocolade en teveel zout. De bijnieren herstellen door rust en ontspanning.
Wanneer de insulinehuishouding verstoord is, vergroot dit het risico op acné. Bloedsuikerschommelingen kunnen worden voorkomen door suiker, zoetmiddelen en producten met geraffineerde suiker te vermijden
Adequate hoeveelheden van vitamine A, D, E, GLA en omega-3 spelen een rol bij een gave, gezonde huid. Ook het mineraal zink is belangrijk bij huidklachten. Zink is ontstekingsremmend, bevordert huidherstel en reduceert de omzetting van testosteron in het hormoon DHT dat een sterk talgproductie stimulerende werking heeft. Doorgaans hebben (jonge) mannen een verhoogde behoefte aan zink vanwege het verlies van zink bij de zaadlozing.
Een dagelijkse suppletie van de vetzuren EPA (1000 mg), DHA (1000 mg) en GLA (400 mg) helpt specifiek acné te verminderen. Omega vetzuren spelen een belangrijke rol in ontstekingsprocessen. Het onverzadigde omega-6 vetzuur GLA (gamma-linoleenzuur) heeft een bijzonder gunstig effect op de opbouw van de huid en de darmslijmvliezen en werkt ontstekingsremmend.
Om de huid extra te ondersteunen, kan men haar ook van buitenaf verzorgen met Aloë vera-gel. Wanneer dit wordt aangebracht op de aangedane huid, zorgt het er voor dat zowel ontstoken als niet ontstoken puistjes sneller verdwijnen