Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Poldermolencomplex Kinderdijk in Kinderdijk

betekenis & definitie

Poldermolencomplex Kinderdijk. De afwatering van de Alblasserwaard in de Lek geschiedde op het laagste punt, bij Kinderdijk.

Daar kwamen het Achterwaterschap van de Overwaard (het noordelijke deel) en het met de Alblas in verbinding staande Nieuwe Waterschap van de Nederwaard (het zuidelijke deel) samen. Vanwege een toenemend lozingsprobleem moest men overgaan tot het aanleggen van hoge boezems voor wateropslag, om daaruit bij een lage waterstand te kunnen lozen.Men bouwde zestien poldermolens om het water in deze hoge boezems te malen. Aan de westzijde staan acht molens uit 1738 van de Nederwaard (Nederwaard 4-11), ronde stenen grondzeilers met een met riet gedekte kap en een scheprad. Aan de oostzijde staan acht molens uit 1740 van de Overwaard (Overwaard 4-11), met riet gedekte achtzijdige molens op een stenen voet. Aan de zuidzijde bevindt zich de De Blokkerse Wip of ‘Blokweerse Molen’ (Blokweerweg 7, circa 1700), een wipmolen die na brand (1997) rond 2000 is herbouwd. Samen met de twee 18de-eeuwse molens van de polder Nieuw-Lekkerland (zie aldaar) vormen deze molens het unieke molenlandschap van Kinderdijk.