Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Oud Poelgeest in Oegstgeest

betekenis & definitie

Oud Poelgeest (Poelgeesterweg 1). De kern van deze buitenplaats is een aan drie zijden omgracht huis, gebouwd in 1668 voor Maria Catherina Sohier de Vermandois ter plaatse van een middeleeuws kasteel.

Naar plannen van Erasmus den Otter verrees een sober classicistisch huis met twee risalerende zijvleugels en een middenpartij voorzien van hoektorens met peervormige spitsen. G.

Willink, ambachtsheer van Bennebroek, kreeg Oud Poelgeest in 1856 in bezit. Zijn dochter, mevr.

Willink-Willink liet het huis na 1866 verbouwen tot het huidige aanzicht. Het huis is gerestaureerd in 1987.Herman Boerhaave kocht Oud Poelgeest in 1724 en richtte er het eerste arboretum van Nederland in. In opdracht van A. baron van Rhenen van Rhemershuizen kreeg het park tussen 1814 en 1822 een landschappelijke aanleg en hij liet de gracht aan de zijde van de oprijlaan dempen. G. Willink gaf na 1856 aan J.D. en L.P. Zocher opdracht een vernieuwingsplan voor het park te maken. Het is onduidelijk of dit is uitgevoerd.

Aan de vaart achter het huis liet hij, mogelijk naar ontwerp van J.D. Zocher jr., een achthoekige neogotische kapel bouwen. Hier hield Willink voor zijn personeel diensten van de ‘Vergadering van Gelovigen’ van de weinig bekende sekte der Darbisten. In het park bevinden zich verder een 18de-eeuwse tuinmanswoning en een bewerkte hardstenen waterput (met jaartal 1550). Aan de weg staat een monumentaal inrijhek (circa 1870) met natuurstenen hekpijlers, bekroond door zandstenen vazen. Het forse koetshuis (Poelgeesterweg 3; circa 1870) is gedekt met Oegstgeester pannen.