Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Buitenplaatsen in Middelburg

betekenis & definitie

Buitenplaatsen. Op korte afstand buiten de Middelburgse singels maar binnen de latere stadsuitbreidingen bevinden zich enkele kleinere buitenplaatsen, waarvan de tuinen veelal ten behoeve van die stadsuitbreidingen zijn verdwenen.

De Griffioen (Seissingel 100) is een gepleisterd dwars buitenhuis van mogelijk 17de-eeuwse oorsprong. Rond 1720 liet Herman van de Putte, medeoprichter van de Commercie Compagnie, een nieuwe voorgevel met omlijste ingang optrekken.

Deze gevel werd midden 19de eeuw gemoderniseerd en gepleisterd (gerestaureerd 1984). Aan de achterzijde langs de Domburgse watergang staat een theekoepel uit 1733, gebouwd door A.

Voet voor de dochter van Van de Putte, Maria Johanna, en haar echtgenoot Johan Assuerus Schorer. Deze theekoepel met afgeronde hoeken heeft aan de waterzijde een rijk versierd pronkrisaliet in Lodewijk XIV-stijl en inwendig een rijk stucplafond.

Het rond 1760 gebouwde buitenhuis Roos en Doorn (Noordsingel 158) is een tweebeukig dwars pand met dubbel schilddak. Het onderkelderde eenlaags buitenhuis Roozenburg (Segeersweg 9), uitgevoerd in sobere neoclassicistische stijl, dateert uit het eind van de 18de eeuw.

De eerste steen voor het bijbehorende koetshuis annex dienstwoning werd in 1802 gelegd door jhr. W.N.

Lambrechtsen.

Het brede, gepleisterde tweelaags buitenhuis Veldzicht (S. van Beaumontstraat 61) wordt in 1777 voor het eerst vermeld.

Het huidige aanzien dateert van een verbouwing in 1865-'66 voor A.P. en S.W. Snouck Hurgronje.

In 1914 kwam er een kwekerij op het terrein en werd het gebouw aangepast. Rond 1840 gebouwd is het brede gepleisterde buitenhuis Gaternisse (Oude Vlissingseweg 3).

De vensters met zwikken op de begane grond stammen uit die tijd; de loggia op gietijzeren zuilen aan de achterzijde uit circa 1860.