Gepubliceerd op 02-01-2020

Herv. kerk in Nigtevecht

betekenis & definitie

(Dorpsstraat 31). De op een klein kerkhof gelegen bakstenen kerk bestaat uit een westtoren, een eenbeukig schip en een smaller koor met driezijdige sluiting.

De kerk werd in 1673 verwoest, waarbij de kap en het bovenste deel van de muren verloren gingen.Bij de herbouw liet men het oorspronkelijke transept weg. De sacristie en het onderste deel van de toren zijn restanten van een 13de-eeuwse kerk. In het torenportaal en de sacristie bevinden zich nog middel-eeuwse kruisribgewelven. Het laatgotische schip kreeg bij de herbouw korfboogvensters, terwijl de vensters in koor en sacristie hun spitsboogvorm behielden. Op de toren kwam een nieuwe, achtkantige spits, die in 1860 moest wijken voor de huidige vierkante houten opbouw met balustrade en kleine spits. Bij de restauratie van de kerk in 1962-'65 brak men een aan de zuidkant aangebouwd neorenaissanceportaal weg.

De zuidingang kreeg zijn oorspronkelijke plaats terug, tegenover de nu dichtgemetselde noordingang. Het houten tongewelf boven koor en schip werd bij de restauratie vernieuwd, evenals de 17de-eeuwse kapconstructie. Verder bracht men de brede nissen onder de vensters in het koor weer in het zicht.

Het meubilair dateert waarschijnlijk van de herbouw in 1675, zoals de houten kansel met een versierde koperen lezenaar, het houten doophek met koperen doopboog (1670) en twee overhuifde herenbanken uit het eind van de 17de eeuw. Deze banken waren van de ambachtsheer en de eigenaren van de belangrijkste buitenplaatsen bij Nigtevecht, Petersburg en Rosendaal. Verder bevat de kerk twee koperen kaarsenkronen, gedateerd 1650 en 1652, twaalf wapenborden uit 1677 en een rouwbord uit 1733.