Gepubliceerd op 02-01-2020

Breukelen

betekenis & definitie

Rivierdorp gelegen op de westelijke oeverwal van de Vecht. Nabij het dorp bevinden zich langs die rivier drie kastelen en een hele reeks buitenplaatsen, die voor het merendeel kort na de verwoestingen door de Fransen in 1672-'73 door rijke Amsterdammers werden gesticht.

De overwegend lage dorpsbebouwing concentreerde zich oorspronkelijk langs de haaks op de rivier liggende Brugstraat en Kerkstraat en eindigde bij de Hervormde kerk. Ten zuiden, langs de dorpskern, verbonden Danne en Kerkgracht de Vecht met de Aa en de Groote Heicop. In 1892 doorkruiste de aanleg van het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal) deze verbinding. Het nieuwe kanaal scheidde het dorp ook van het aan de spoorlijn Amsterdam-Utrecht gelegen station. De huidige brugverbinding vervangt een oudere brug ter hoogte van de Stationsweg. In de jaren zeventig veranderde de dorpskern sterk door de aanleg van een langgerekt, smal plein, de Kerkbrink.

Daarvoor offerde men toen de vroegere bebouwing aan de Kerkstraat en de Nieuwstraat op. De 20ste-eeuwse uitbreiding van Breukelen vond plaats tussen rivier en kanaal en ging na 1945 vooral in noordelijke richting.