Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Van het voorm. cellezustersconvent in Kampen

betekenis & definitie

Van het voorm. cellezustersconvent resteren de kapel en de refter, beide gebouwd in de jaren zeventig van de 15de eeuw. De kapel, nu Doopsgez. kerk (Broederweg 10), is een eenbeukig, vijfzijdig gesloten gebouw met dakruiter en traptoren (noordzijde).

Van 1596 tot 1808 was het in gebruik bij de Waalse gemeente. Kort na de overname van het gebouw door de doopsgezinden in 1823 werden de gewelven uitgebroken, de meeste vensters dichtgemetseld en kreeg de ingang een houten omlijsting.

Op een steunbeer in de zuidwesthoek zit een 17de-eeuwse zonnewijzer. Het interieur bevat een preekstoel uit 1611 en een orgel uit 1897 van de Kamper orgelmaker J.

Proper. De restauratie van het gebouw is in 1988 voltooid.

De iets verder van de straat naar achteren liggende voorm. refter (Groenestraat 158) is een rijzig gebouw met een zadeldak tussen tuitgevels. Het interieur bevat samengestelde balklagen met korbeelstellen en een kapconstructie met gestapelde jukken.

De gevels kregen bij de restauratie in de jaren zeventig van de 20ste eeuw stalen kruiskozijnen. Aan de straat staat het uit 1665 daterende Linneweverspoortje, waarschijnlijk gemaakt door Elias de Mulder.

Het is uitgevoerd met ionische pilasters en hoofdgestel en wordt bekroond door een gebogen fronton met leeuwen die het gekroonde stadswapen vasthouden.

In het fries staat ‘Linneweeversgilde’; dat gilde had het achterliggende gebouw in de 17de eeuw in gebruik.

Bij een verbouwing in 1805 tot stadswerkhuis verrees een haakse vleugel. Tegenwoordig zijn de gebouwen in gebruik bij de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken.