Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het stadhuis in Enschede

betekenis & definitie

Het stadhuis (Langestraat 24) is een robuust pand bestaande uit twee geschakelde rechthoekige bouwvolumes met op het snijpunt een licht uitbollende toren met wijzerplaten en een kleine ranke spits. Na een meervoudige opdracht uit 1928 werd het in 1930-'33 gebouwd naar plannen van G.

Friedhoff in een goed gedetailleerde, traditionalistische architectuur met daarin verwerkt sterke invloeden van het stadhuis van Stockholm (1911-'23) van R. Östberg. Het figuratieve smeedwerk in het bronzen balkonhek werd vervaardigd door F.J. van Hall; de andere decoraties aan het exterieur zijn van de hand van W.

Bogtman.Het interieur, tot in detail ontworpen door Friedhoff, is nog grotendeels in oorspronkelijke staat. In de raadhuishal is een in stucwerk uitgevoerde kaart van Enschede anno 1933 uitgevoerd door R. Stolk. De zeven gebrandschilderde ramen in de Burgerzaal werden vervaardigd door A.J. Grootens en stellen de vier elementen voor alsmede verwijzingen naar de industrie. De wandtapijten zijn ontworpen door H.

Polak. Grootens leverde ook het ontwerp voor de gebrandschilderde ramen in de raadzaal, uitgevoerd door W. Bogtman. Deze ruimte is nog geheel oorspronkelijk, inclusief het meubilair, de betimmering van Slavonisch eikenhout, de wandbespanning en de parketvloer met een tapijt naar een ontwerp van T. Poggenbeek. Een andere zaal heeft een wand met een mozaïek voorstellende de stedenmaagd van Enschede, vervaardigd door Moulin en Bouhuys.

Vermeldenswaard zijn verder de twee trouwzalen, de burgermeesterskamer met een muurschildering van R. Stolk, en de verlichtingsornamenten in de gang ontworpen door F. Lensvelt. In 1974 heeft het gebouw een inwendige verbouwing en een uitbreiding aan de achterzijde ondergaan.

< >