Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Begraafplaatsen in Zwolle

betekenis & definitie

Begraafplaatsen. De door oud geboomte sfeervolle Alg. begraafplaats (Nieuwe Kerkhof) (Meppelerstraatweg 1) is aangelegd in 1823-'25.

De toegang wordt gevormd door een ijzeren hek met vier bakstenen hekpijlers met siervazen in rococo-vormen. Ernaast staat een wachtlokaal annex woning (Meppelerstraatweg 3), gebouwd omstreeks 1900 in neogotische en neorenaissancistische vormen.

Op de begraafplaats bevinden zich enkele imposante grafmonumenten van vooraanstaande Zwollenaren, waaronder die van Rhijnvis Feith (†1824), vervaardigd door P.J. Gabriël en bestaande uit een hoog voetstuk met reliëf in wit marmer; daarop staat een afgeknotte obelisk met bekronende urn.

De R.K. begraafplaats Bisschop Willebrandlaan 62 is in 1841 aangelegd op een terrein geschonken door mr. F.W.J.A. baron van Lamsweerde.

De ommuurde begraafplaats heeft een entree met neogotische gietijzeren hekken, met daarnaast een baarhuisje met zadeldak tussen trapgevels. De uit 1883 daterende neogotische kapel met dakruiter en traptorentje werd bekostigd door Paulina M.M.

Vos de Waal. Het interieur dateert grotendeels uit de bouwtijd.

Bij de Agnietenberg ten noordoosten van de stad ligt de laat-19de-eeuwse, maar deels gemoderniseerde Herv. begraafplaats Bergklooster (Agnietenbergweg 11).Oorspronkelijk lag hier het laat-middeleeuwse Bergklooster op de Agnietenberg. Ter nagedachtenis aan Thomas à Kempis bevat de begraafplaats een gedenksteen uit 1919, ontworpen door P.J.H. Cuypers. De aangrenzende Alg. begraafplaats Kranenburg (Kranenburgweg 5) is aangelegd in 1929 in landschapsstijl, naar ontwerp van L. Copijn. Een recente uitbreiding naar ontwerp van J.

Copijn heeft een islamitisch gedeelte. Aan de oprijlaan staan vier met siervazen bekroonde, 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers, oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats Kranenburg. Daarvan bleef verder nog rechts van de laan een bouwhuis uit circa 1800 bewaard. Ten oosten van de stad ligt de Isr. begraafplaats (Kuyerhuislaan 16) uit 1885. Smeedijzeren hekken tussen bakstenen hekpijlers bekroond met zwarte urnen afgedekt met witte doeken geven toegang tot een gebouw met rondboogdoorgang en tekstplaat onder de kroonlijst. In het achterste deel van de begraafplaats zijn grafstenen opgenomen die afkomstig zijn van de in 1981 geruimde, sinds 1722 gebruikte Isr. begraafplaats aan de Willemsvaart; hier bevinden zich de stenen van de rabbijnen Hertzveld (†1846) en Fränkel (†1882).