Monumenten in Noord Holland

R. Stenvert en C. Kolman (2006)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Wildhoef in Bloemendaal

betekenis & definitie

(Kennemerweg 32). Het wit gepleisterde huis van deze buitenplaats stamt uit de 18de eeuw en werd in 1788 voor Willem Philip Kops verbouwd in neoclassicistische stijl, mogelijk naar plannen van Abraham van der Hart.

Het brede middenrisaliet van de tuingevel wordt bekroond door een met beeldhouwwerk versierd fronton.Van het naar plannen van Johan Georg Michael in 1793 in vroege landschapsstijl aangelegde park is een groot gedeelte verloren gegaan met de bouw van een bejaardenhuis op het terrein. Het noordelijk deel van het park is verkaveld tot villapark (Duinlust). Aan zuidrand staat nog een vierkante theekoepel in Lodewijk XVI-stijl met gebosseerde houten wanden voorzien van pilasters en aan twee zijden een uitbouw met dorische zuilen. Deze koepel werd gebouwd in 1791 door Lambert Rouwens naar ontwerp van Michiel Mouchel. Verder zijn er nog een gepleisterd neoclassicistisch koetshuis (Donkerelaan 57) uit 1841, naar ontwerp van J.D. Zocher jr., en een met riet gedekte achtzijdige tuinkoepel (Brederodelaan ong.), mogelijk ook een ontwerp van Zocher.

De buitenplaats Saxenburg werd in 1798 bij de buitenplaats Wildhoef gevoegd, waarna het huis (1725) werd afgebroken. Wel resteert de voorm. tuinmanswoning (Mollaan 2) uit 1767. Dit eenvoudige huisje kreeg eind 19de eeuw een vijfzijdige uitbouw op ranke zuiltjes en is sedertdien bekend als het Pannenkoekenhuisje.