Horeca in Amsterdam betekenis & definitie

Het Aalsmeerderveerhuis of herberg ‘De Bonte Os’ (Sloterkade 21) is een T-vormig eenlaagspand, waarvan de haakse vleugel aan de voorzijde is voorzien van een trapgevel. De toegang met gerestaureerde pui wordt aan weerszijden geflankeerd door een onderkelderd gedeelte met opkamer. In 1634 (gevelstenen) werd dit veerhuis gebouwd bij de dam met overtoom tussen de Schinkel en de Kostverlorenvaart. Tot het eind van de 19de eeuw diende het als uitspanning. Bij een restauratie in 1960-'65 (H.F. Rappange) heeft men de versoberde middentopgevel weer tot trapgevel gereconstrueerd.

Gebouwd als café met bovenwoningen is het drielaagse hoekpand Amsteldijk 25 (1882, A. Beretta) met zijn eclectische details en afgeronde hoekpartij met spits. Een karakteristieke hoekkoepel heeft het Parkhotel (Hobbemastraat 1), dat rond 1895 verrees naar ontwerp van de eerste uitbater A. Rinder. Uitbreidingen volgden in 1930 en rond 1985. Het forse V-vormige Hiltonhotel (Apollolaan 138) is opgetrokken in 1958-'62 naar plannen van H.A. Maaskant met medewerking van F.W. de Vlaming en H. Salm (gerenoveerd 1998).

Gepubliceerd op 22-05-2017