Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 13-07-2017

De R.K. St.-Luciakerk in Ravenstein

betekenis & definitie

De R.K. St.-Luciakerk (St.-Luciastraat 1) is een op de Zuid-Duitse barok geïnspireerde kerk uit 1735.

Tegen de oostzijde van het meerzijdig gesloten koor staat een achtkantige toren met opengewerkte houten lantaarn en klokvormige spits. Een zelfde spits heeft de lantaarn op het achtkantig mansardedak van het schip. In de afgeschuinde hoeken van het vierkante schip bevinden zich nissen met beelden die de christelijke deugden Geloof, Hoop en Liefde uitbeelden.

De muren worden geleed door sobere pilasters en hebben rondboogvensters. Boven de ingang is als sauvegarde het wapen van Karel Philip van de Palts-Neuburg, graaf van Megen-Ravenstein aangebracht. De kerk werd gefinancierd uit de opbrengsten van een in 1729 door Johan van Willigen georganiseerde loterij.

Inwendig heeft het schip een achtzijdig koepelgewelf van stucwerk op latten, in 1936 gedecoreerd met voorstellingen in houtskool en tempera door J. ten Horn enP. Koppens. Tot h et barokke meubilair uit de bouwtijd behoren een altaar met beelden van P. Verhoeven en D. van Schadewijk, een communiebank, twee biechtstoelen en de preekstoel. Het orgel uit omstreeks 1740, is vermoedelijk gebouwd door M. van Deventer; het werd in 1864 uitgebreid door F.C. Smits. Verder bevat de kerk een 14de-eeuwse doopvont afkomstig uit het kerkje te Neerlangel, koorbanken vervaardigd door schrijnwerker Caners (omstreeks 1850) en een reeks apostelbeelden door H. van der Geld (1912-'13), gemaakt naar voorbeeld van P. Vischers beelden uit 1507-'19 rondom het St.-Sebaldusgraf te Nürnberg. De voorm. congregatiekapel (Marktstraat 13), in vroeg-neogotische vormen, stamt uit 1848. De pastorie (St.-Luciastraat 3) werd omstreeks 1905 gebouwd in neorenaissance-vormen met sgrafittowerk in de geveltop.