Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Chassékazerne in Breda

betekenis & definitie

Chassékazerne (Chassésingel 40) is een gebouwencomplex op een terrein dat vanaf de 17de eeuw een militaire taak (barakken, exercitieterrein) heeft gehad.

Het oudst bewaard gebleven deel zijn de voorm. Lange Stallen (Keizerstraat 10-108), een langgerekt gebouw met rondboogvensters afgewisseld met rondboogpoorten. Het is in 1764-'65 opgetrokken naar ontwerp van A.J. de Bock en J.A. Herlin, als stalling voor 264 cavaleriepaarden. De stallen zijn recentelijk tot woningen verbouwd. In de jaren 1896-'99 werd het militaire complex uitgebreid door de kapitein der Genie W.

Cool voor de huisvesting van twee bataljons infanterie. Toen ontstond ook de naam Chassékazerne. Aan de appelplaats verrees een langgerekt hoofdgebouw met aan de achterzijde een reeks haakse vleugels als manschappenverblijven. Het gebouw is opgetrokken in een combinatie van neogotiek en neorenaissance, waarbij ruim gebruik is gemaakt van elementen die aan de kastelenbouw zijn ontleend, zoals flankeringstorens, arkeltorens en weergangen. Verder bouwde men in een vergelijkbare, maar vereenvoudigde stijl langs de toegangsweg naar de appèlplaats onder meer een exercitieloods, een officierskantine en een ziekenboeg. De architecten Weerder en Poelman ontwierpen in de trant van de Delftse School het zogeheten gebouw G, dat in 1938-'41 verrees en de toneelzaal, de kantine en de kapel herbergde.