Gepubliceerd op 02-01-2020

Bedrijfsgebouwen (Museum Joure) in Joure

betekenis & definitie

Bedrijfsgebouwen (Museum Joure). Met de vestiging van een winkel voor koloniale waren aan de Midstraat in 1753 legden Egbert Douwes en zijn vrouw Akke Thijsses de grondslag voor de latere firma Douwe Egberts.

Respectievelijk in 1831 en 1871 werden het huis Midstraat 99 en het winkeltje ‘De Witte Os’ (Midstraat 97) door de firma aangekocht. Na een brand in 1881, waarbij behalve de twee genoemde panden nog twaalf andere werden verwoest, heeft men de beide panden herbouwd samen met de tabakskerverij en koffiebranderij.

Nu maakt het eenlaagspand ‘De Witte Os’ deel uit van het Museum Joure. Het winkelinterieur dateert uit circa 1900.

In de tuin van ‘De Witte Os’ liet C.J. de Jong in 1898 naar ontwerp van J.H. Borger een pakhuis (Geelgietersstraat 1) bouwen voor de opslag van koffie, tabak en later thee.

Het diende tot 1933 als pakhuis en theemengerij en is sinds 1976 als ‘Johannes Hesselhuis’ onderdeel van het Museum Joure. Op het museumterrein staat ook het Egbert Douwes Húske, het dubbele arbeidershuisje waarin Egbert Douwes in 1723 in Idskenhuizen werd geboren en dat in 1981 naar Joure is overgebracht.

Verder bevinden zich op het museumterrein aan de Overspitting enkele gebouwen van de in 1854 door P.S. Keverling gestichte voorm. metaalwarenfabriek-geelgieterij ‘Keverling’ (Geelgietersstraat 5-6-11).

De uit 1854 daterende gieterij (nummer 11) is een tweelaags pand met zadeldak tussen topgevels, opgetrokken in gele baksteen. Het in 1911 aan de gieterij toegevoegde pand (nummer 6) vertoont chaletstijl-elementen en bestaat uit een risalerend centraal deel met overstekend zadeldak met aan weerszijden en aan de achterzijde eenlaags vleugels met plat dak.

Vanwege de opgestelde zware machines, zoals de cokes- en gasoven en machinerieën van de slijperij, schuurderij en polijsterij, is de verdiepingsvloer uitgevoerd met zware troggewelven op stalen balken.