Woonhuizen. Het wit gepleisterde dwarshuis Assen-Rode (Tramweg 14), met schilddak, schuifvensters en omlijste ingang, is het restant van een groter huis, dat rond 1770 voor de familie Rebenscheidt is gebouwd.
Toen het huis rond 1860 een agrarische functie kreeg, heeft men een met riet gedekte schuur aangebouwd. Naast het huis staat een grote houten bijschuur.
Op het terrein achter het huis bevindt zich de graftombe van de familie Rebenscheidt, met spreuken en restanten van gebeeldhouwde reliëfs. Burgemeester N.E.
Servatius liet in 1903 de forse villa Tramweg 65 bouwen. Dit pand in neorenaissance-stijl heeft tot 1931 als burgemeesterswoning gediend.
Tramweg 71 is in 1905 gebouwd als koetsierswoning met schuur en stalling bij de naastgelegen woning van notaris Veenhoven (Tramweg 73). Het huis (nr. 71) met trapgevel in late neorenaissancestijl is opgetrokken in rode kalkzandsteen, afkomstig van de steenfabriek Albino te Hoogersmilde.
Vaartweg 5 is een vrijstaand, wit gepleisterd middenganghuis met brede, hoger opgetrokken middenpartij, gebouwd in 1907 in eclectische vormen naar plannen van R. Offringa voor W. van Veen.
De te Den Haag gevestigde N.V.
Ontginning Smilde liet in 1912-'13 het landhuis Haegenaarskamp (Elzenlaan 11) bouwen voor directeur S.C.
Korteweg. Het ontwerp van S. de Clercq vertoont een combinatie van rationalistische en ‘Um 1800’-vormen.
Nu is het gebouw in gebruik bij de geestelijke gezondheidszorg Drenthe. De kleine villa Veenhoopsweg 24 (circa 1910) is opgetrokken in verblendsteen met imitatievakwerk in de geveltop.
De villa Hoofdweg 66 (circa 1915) is ontworpen met nieuw historiserende elementen. Voorbeelden van kleinere dorpshuizen zijn de voorm. brugwachterswoning Brugstraat 1 (circa 1905) en het in oorsprong 19de-eeuwse dwarshuis Tramweg 69, dat in 1916 het huidige aanzicht kreeg.
Het stond bekend als café Homan en heeft ook als tramhalte gefungeerd.